News55

Goda tarmbakterier blir sjuka av sötningsmedel

Wn man har ont i magen. En ny studie visar att ett artificiellt sötningsmedel kan skada de goda tarmbakterierna, vilket bland annat kan leda till diarré och tarminflammation
En ny studie visar att ett artificiellt sötningsmedel kan skada de goda tarmbakterierna, vilket bland annat kan leda till diarré och tarminflammation. (Foto: TT/Foto Christine Olsson / SCANPIX)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 25 apr. 2024

Vanliga artificiella sötningsmedel kan allvarligt skada din tarm och ny forskning visar att de kan omvandla friska tarmbakterier till farliga sjukdomsspridare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns konstgjorda sötningsmedel i allt möjligt, i dietdrycker, bakverk, tuggummi, ja, till och med tandkräm, det skriver CNN.

Artificiella sötningsmedel anses i stort sett vara säkra, men studier har funnit att aspartam och sukralos kan kopplas till flera hälsoproblem, exempelvis typ 2-diabetes, fetma, cancer och störningar i tarmmikrobiomet.

Om de nyare sötningsmedlen som finns på marknaden har det dock gjorts mycket mindre forskning, ett sådant nytt sötningsmedel är neotam, som godkändes i EU 2010 och är 7 000 till 13 000 gånger sötare än socker.

Skadar goda bakterier

Forskare vid Anglia Ruskin University, ARU, i Storbritannien har i sin studie nu funnit att neotam kan skada tarmens slemhinna och de goda bakterierna som finns i våra tarmar.

“Det finns nu en växande medvetenhet om hälsoeffekterna av sötningsmedel som sackarin, sukralos och aspartam, med vårt eget tidigare arbete som visar vilka problem de kan orsaka i tarmväggen och skadorna på de ‘goda bakterierna’ som bildas i våra tarm”, säger Havovi Chichger till Medical Xpress.

Han är docent i biomedicinsk vetenskap vid ARU samt senior författare till den nya studien. Han säger att när de goda bakterierna skadas kan det leda till problem som diarré och tarminflammation.

Om bakterierna skulle komma in i blodomloppet kan det, enligt honom, till och med leda till infektioner som blodförgiftning.

ANNONS

Viktigt studera livsmedelstillsatser

Havovi Chichger menar att det därför är viktigt att studera de sötningsmedel som har introducerats på senare tid och säger att deras forskning visar att neotam orsakar liknande problem och gör att tarmbakterierna blir sjuka.

“Det är viktigt att förstå effekterna av dessa patogena förändringar i tarmmikrobiotan. Våra resultat visar också behovet av att bättre förstå vanliga livsmedelstillsatser i större utsträckning och de molekylära mekanismerna bakom potentiella negativa hälsoeffekter”, säger han till Medical Xpress.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS