Träning blev Hans Forsbloms räddning, när han var 50 fick han ett ultimatum av sin läkare: börja motionera eller förbered dig på en för tidig död. Det var nu 41 år sedan.


Mest läst i kategorin
Måttlig till hård fysisk träning är gynnsam även långt upp i åldern, det visar ny forskning från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, och Karolinska Institutet.
Tränar hårt som 91-åring
Det är något som stockholmaren Hans Forsblom själv har upplevt, han är i dag 91 år och tränar fortfarande på en nivå som är intensiv, det skriver Sveriges Radio.
“Sedan jag var 50 år och jag fyller 92 i sommar. Jag var rekommenderad det av läkare för jag hade dåliga värden”, säger han till Sveriges Radio.
Han hade för högt blodsocker, hans kolesterolvärde var uselt och hans blodtryck var skyhögt.
Läkaren gav honom då ett ultimatum, om han inte började motionera kunde han förbereda sig på en för tidig död.
“Ja, han sa att det blir medicin och motion och det är för resten av livet”, säger Hans Forsblom till Sveriges Radio, han skrattar och tillägger att han då gjorde som läkaren sade.
Han berättar att han i första hand tyckte att det var enklast med motion så han körde rätt hårt.
För Hans Forsblom innebär ett gympapass snabb löpning, höga hopp, armhävningar på tå och riktigt hårda syretoppar. De han gympar med är upp till 60 år yngre än han själv.

Senaste nytt
Mycket bevis för effekten av träning
Eva Andersson är läkare och docent vid GIH och hon säger att det finns väldigt mycket evidens om hur bra det är med motion.
I flera färska studier har hon och hennes doktorand, Manne Godhe, mätt den fysiska och psykiska hälsan hos 1 400 äldre, varav den äldsta är 91 år.
I åtta veckor har de äldre fått träna måttligt till hårt enligt ett program.
“Både rörelseapparaten, hjärt-kärl och psykisk ohälsa förbättras nåt enormt och det allra viktigaste är att man blir mycket gladare som person, alltså”, säger Eva Andersson till Sveriges Radio.
Hon säger att det, hur gammal du än är och oavsett besvär, är fantastiskt att börja röra på sig allt mer eftersom det gör att hjärnan badar i en massa välbefinnande-hormoner och stresshormonerna minskar.

Styrketräning eller konditionsträning? Det är frågan
Vilket är bäst för att åldras på ett hälsosamt sätt, konditionsträning eller styrketräning? Den frågan har danska forskare försökt svara på.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.