Höginkomsttagare med högskoleutbildning och en äkta hälft är de som lever längst, det visar en ny rapport från Pensionsmyndigheten.
Mest läst i kategorin
Pensionsmyndigheten har undersökt samband mellan livslängd, inkomst, utbildning och civilstånd.
I rapporten Dödlighet för olika grupper – Analys av dödlighetens utveckling tittar myndigheten på hur olika sociala faktorer påverkar livslängden i olika sociala grupper.
Pensionsmyndigheten analyserar livslängd eftersom vårt pensionssystem påverkas av hur länge vi lever.
De lever längst
“Vår analys fokuserar på livslängd efter 65 års ålder bland annat för att livslängden som pensionär direkt påverkar utbetalningstiden för pensioner, säger Erland Ekheden i ett pressmeddelande.
Han är chefaktuarie på Pensionsmyndighetens analysavdelning samt medförfattare till rapporten.
“Den tydligaste tendensen är att gifta höginkomsttagare med högskoleutbildning lever längst. Grupperna med kortast livslängd är ogifta, låg inkomst, låg utbildning och garantipension.”, säger han i pressmeddelandet.
Enligt analysen lever gifta 65-åringar 3,5 år längre än de som aldrig varit gifta och den tredjedel av befolkningen som har högst inkomst lever 3 år längre än den tredjedel som har lägst inkomst.
Senaste nytt
Bostadsort och födelseland
Erland Ekheden förklarar att myndigheten även har studerat hur livslängden varierar beroende på bostadsort och födelseland.
“Men där är skillnaderna inte lika stora. Det här är inget nytt utan vår rapport bekräftar det som tidigare analyser har pekat på”, säger han i pressmeddelandet.
Analysen visar att en del av skillnaderna har ökat över tid medan andra inte har förändrats.
“Det finns skillnader i livslängd mellan olika grupper men hur de skillnaderna ser ut beror även på hur man mäter. Det är viktigt att ha i åtanke att den här analysen är baserad på data för personer som är över 65 idag. Vi kan inte säga med säkerhet hur dessa mönster kommer att utvecklas för framtida pensionärer”, säger Erland Ekheden i pressmeddelandet.
Linda Perkiö, aktuarie på Pensionsmyndighetens analysavdelning är rapportens huvudförfattare.
Existentiell hälsa påverkar vår livslängd
Visst är kost och träning viktigt för att vi ska hålla oss friska, men god existentiell kondition kan också stärka vår hälsa och hjälpa oss leva längre.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.