Livsstilsbranschen blomstrar och budskapen om föryngring och evigt liv lockar. Trots vetenskapliga framsteg måste man kanske inse att människan har en biologisk klocka som sätter käppar i hjulen för möjligheterna till evigt liv.
Mest läst i kategorin
Det menar S. Jay Olshansky, forskare vid University of Illinois Chicago, som studerar människans demografiska utveckling där livslängd är ett viktigt tema.
Han menar att vi inte ska förvänta oss att leva till 100 år. De flesta, hävdar han, kommer att nå en ålder mellan 65 och 90 år.
Endast under de bästa omständigheterna kommer mindre än tio procent av alla nyfödda på jorden att bli hundra år gamla, berättade han för Wall Street Journal.
Man ska inte förvänta sig för mycket
Naturens lagar och vår biologiska klocka begränsar vår livslängd. Visst har den mänskliga utvecklingen gått framåt, men främst när det gäller att sprida våra gener och reproducera oss, snarare än att nå en mycket hög ålder.
Människokroppen bryts gradvis ner och skador uppstår på celler och vävnader, vilket är svårt att reparera. Åldrandets mekanismer är något som forskare måste lära sig mer om för att förstå vad som är möjligt.
Nya upptäckter inger dock hopp om att kunna bota åldersrelaterade sjukdomar i framtiden, vilket skulle förbättra livskvaliteten för många som drabbas.
Senaste nytt
Alla har inte samma förutsättningar
Man ska alltså inte förvänta sig att bli 100 år gammal. I dagsläget kan vi inte påverka åldrandet särskilt mycket annat än att leva hälsosamt liv med sunda vanor.
Ser man på förutsättningarna för ett långt liv, inser man att alla inte har samma möjligheter.
Forskning har visat att välutbildade personer vanligtvis lever längre, vilket säger en del om klasskillnader.
Åldrande är en komplicerad mekanism
Nobelpristagaren Venki Ramakrishnan förklarade i maj för en fullsatt publik vid Harvard University de många anledningarna till varför vi dör, vilket också är titeln på hans nya bok. Han tror inte att nuvarande ingripanden kommer att förlänga livet dramatiskt.
För att vända åldrandet skulle samtliga organ i kroppen, inklusive hjärnan, behöva återställas genom mycket avancerade medicinska ingripanden, vilket är en näst intill omöjlig process.
“Det är mer komplicerat än folk tror att ta bort orsakerna till åldrande,” konstaterar Ramakrishnan för Wall Street Journal.
Ibland går åsikterna isär
Steven Austad, professor i biologi vid University of Alabama i Birmingham, tillfrågades vid ett vetenskapligt möte 2001 när han trodde att den första personen skulle kunna nå en så hög ålder som 150 år. “Jag tror att den personen redan lever”, svarade han. Has svar visade tilltro till att vetenskaplig forskning skulle kunna ändra åldrandets mekanismer.
Han refererade också till en studie som visar att rapamycin kan förlänga livslängden hos möss. En del förespråkare för evigt liv experimenterar själva med ämnet.
Evigt liv har blivit en global hype
Människans strävan efter odödlighet är lika svårlöst som alkemisters strävan efter att skapa guld. Säkerligen svårare, eftersom det är en utopi långt bortom naturens lagar som människan ännu inte har tillträde till.
Bryan Johnson, känd entusiast och förespråkare av evig ungdom, ägnar resten av sitt liv åt en notoriskt inrutad vardag kantad av rutiner för att behålla sin ungdomlighet.
Han har också grundat en tävling för entusiaster med samma målsättning: Långsamt åldrande.
Läs också:
Nu kan du tävla om att vara odödlig
Miljardärers jakt på ökad livslängd kan gynna alla
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.