När Per Frykman blev av med hälften av sina timmar från hemtjänsten rasade tillvaron. Sedan mars har han legat på sjukhus tre gånger – nu kämpar han för att återfå sitt liv.


Mest läst i kategorin
“Det är som att vara i husarrest”, säger Per Frykman, som bor i Skärholmen med sin fru och elvaårige son, till DN.
Per är 60 år och har levt med cerebral pares sedan födseln. Rörelseförmågan är kraftigt nedsatt, och han är beroende av sondmatning för att få i sig näring, vätska och mediciner.
Under 25 år har han haft hemtjänst – ibland mer, ibland mindre – men alltid tillräckligt för att vardagen ska fungera.
“Det här förutsätts jag nu klara av själv”, säger han, samtidigt som han med skakiga fingrar försöker hantera den lilla ventilen på magen. Det går inte.
MISSA INTE: Ica Maxi flyttade fram bäst före-datum – kund blev magsjuk
Hemtjänstens försvinannde en ”Blixt från klar himmel”
I början av mars fick han beskedet som skulle förändra allt. Antalet hemtjänsttimmar sänktes drastiskt, från 159 till 71 per månad. Stödet för förflyttningar togs bort helt.
“Det var som en blixt från klar himmel, jag blev alldeles förskräckt”, säger Per.
Beslutet grundades bland annat på ett logopedintyg från hösten 2023, där det står att han ”kan förflytta sig med viss möda”. Men i verkligheten har Per suttit i rullstol i snart ett decennium.
Han överklagade beslutet och fick viss upprättelse – 95 timmar i månaden i stället för 71. Men det räcker inte. Varken för Per eller för hans familj.
MISSA INTE: Björn Skifs diagnostiserad med demens – lämnar karriären
Senaste nytt
Sjukvården blir sista utvägen
Sedan nedskärningen på hemtjänsten har han förts till sjukhus tre gånger. En gång för att han ramlat vid förflyttning, en annan gång för att han nästan kvävts till följd av sin dysfagi.
Per berättar att han inte kan ta sig till bilen längre, och inte kan se sin son spela fotboll.
Senast han vårdades var han inlagd i fyra veckor. Tillståndet var så allvarligt att han fick respiratorvård på intensivvårdsavdelning. Både han och läkarna ser en tydlig koppling till att stödet hemma brister.
Hans fru Erika Wermeling berättar att viktiga dagar i familjen passerat obemärkta eftersom Per varit inlagd.
Födelsedagar och bröllopsdagar har behövts ställas in, och Erika Wermeling är oroad för framtiden.

MISSA INTE: Vårdtagare fick fel mat – kvävdes till döds
Tidspress och rädsla för nästa fall
De få besök han nu får från hemtjänsten sker tre till fyra gånger per dag. Tiden är alltid knapp, upplever han. Och däremellan är han utlämnad till sig själv.
Han får vänta i timmar på vatten, även när han är törstig.
Med darr på rösten beskriver han oron inför nästa sjukhusvistelse. Hans hälsa är bräcklig. Tryggheten är borta.
“Jag känner mig sviken av min stadsdel”, säger han.
Myndigheten svarar – men kommenterar inte om hemtjänsten
Skärholmens stadsdelsförvaltning har valt att inte kommentera det enskilda ärendet. I ett skriftligt svar till DN skriver områdeschefen Cesar Rodriguez Martinez:
”Vårt mål är alltid att våra invånare ska ha en skälig och god levnadsnivå och känna sig trygga med de myndighetsbeslut vi fattar.”
Läs mer om ekonomi:
Svenskarna ger mindre dricks på restaurang
Så använder du konto- och betalkort bäst när du är utomlands
Deppigt: Svenskar tror på fallande bopriser – binder räntan

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.