News55

”Hög tid att agera” – stark kritik mot ultraprocessad mat

ultraprocessad
Forskaren Mark Lawrence förklarar varför problemet med ultraprocessad mat är något som behöver lösas snart. (Foto: Getty Images och Syda Productions)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 27 maj 2025Publicerad: 27 maj 2025

Allt fler forskare varnar nu för vad de kallar en tyst folkhälsokris, där ultraprocessad mat spelar en avgörande roll. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

En av dem är Mark Lawrence, australiensisk professor i folkhälsonutrition och rådgivare inom WHO. 

Han menar att vi inte längre kan vänta på fler studier – utan att tiden är kommen för politiska beslut, skriver SvD

Vid ett besök i Stockholm, som huvudtalare på ett symposium vid Kungliga Vetenskapsakademien, varnade Lawrence för att livsmedelssystemet som det ser ut i dag gynnar produkter som bidrar till övervikt, sjukdomar och miljöpåverkan.

MISSA INTE: Vi sorterar färgat och ofärgat glas fullständigt i onödan

Det globala regelsystemet sätter gränser

Mark Lawrence har i snart fyra decennier suttit med vid de bord där standarder för internationell handel med mat utformas. Hans arbete inom FN-organet Codex alimentarius påverkar i praktiken vad som hamnar på butikshyllorna i länder som Sverige. 

Det är här reglerna sätts för hur mat får processas, vilka tillsatser som tillåts och hur märkningen ska se ut. Och det är också här han ser ett stort problem.

Codex ska skydda konsumenter och främja handel, men när det gäller ultraprocessad mat menar Lawrence att regelverket inte räcker till. I dag räcker det enligt Livsmedelsverket att begränsa socker, salt och mättat fett – men det ser han som en återvändsgränd.

ANNONS

“Det är industrins älsklingsargument, sa han, och menade att det bara leder till nya produkter där de kritiserade ämnena ersätts med andra, lika problematiska, komponenter.

MISSA INTE: Mindre smärta vid livets slut – nya riktlinjer om palliativ sedering

ANNONS

Vad är egentligen ultraprocessad mat?

Diskussionen om ultraprocessade livsmedel väcker ofta förvirring. Inte minst i Sverige, där begreppet bemötts med skepsis. Exemplet som ofta lyfts fram är ett grovt bröd med tillsatt fullkorn – debatten är kring det verkligen är ohälsosamt bara för att det klassas som ultraprocessat.

Mark Lawrence viftar bort invändningen. Han menar att man måste se till helheten. Det handlar inte om enstaka livsmedel utan om det samlade kostmönstret – om vad som dominerar på tallriken och hur det produceras. 

Det är en fråga om råvarans ursprung, processens komplexitet och vilka ämnen som tillsatts för att skapa en särskild smak, form eller hållbarhet.

Det är inte ultraprocessat bara för att något är fryst eller konserverat. Men när livsmedel byggs upp av komponenter som du aldrig skulle använda i ett vanligt kök, då måste vi reagera, menar Mark Lawrence. 

MISSA INTE: Slappa regler: Spermadonator spred ärftlig cancer till 67 barn

ANNONS

Ett växande globalt problem

Personer som har en kost med mycket ultraprocessade livsmedel tenderar att äta betydligt mer än de som undviker sådan mat – ofta utan att känna sig mätta. 

Flera forskningsresultat visar samtidigt tydliga kopplingar till sjukdomar som typ 2-diabetes, hjärt-kärlproblem och vissa former av cancer.

Men trots de tydliga riskerna är det fortfarande få regeringar som agerat. 

Mark Lawrence ser i stället ett hopp från länder som Brasilien, Indien och Indonesien – där WHO nyligen inlett ett arbete med att ta fram en global strategi mot dessa produkter.

Klipp ut snabbmaten och skräpmaten från ditt liv. (Foto: NinaFirsova Images och Getty Images)

Sverige halkar efter?

I Sverige togs ett förslag om att rekommendera minskat intag av ultraprocessad mat bort i sista stund från de Nordiska näringsrekommendationerna. Något som flera forskare har kritiserat. 

ANNONS

Mark Lawrence tycker det är olyckligt, men inte oväntat. Han menar att Sverige tidigare legat långt fram i frågor om kost och folkhälsa, men att det nu är andra delar av världen som driver utvecklingen.

Han pekar på att kostråden fortfarande bygger på ett reduktionistiskt synsätt, där man fokuserar på näringsämnen i stället för matens sammanhang. 

Det är ett föråldrat tankesätt, menar han, som inte fungerar i dagens livsmedelslandskap.

Ett uppvaknande krävs kring ultraprocessad mat

Enligt Mark Lawrence behövs ett paradigmskifte. Vi behöver förstå mat som mer än bara kalorier och vitaminer. Det handlar om måltidens helhet, om hur den tillagas, varifrån råvarorna kommer – och hur maten påverkar både kropp och planet.

“Industrin inser betydelsen, men det är en främmande värld för de flesta som arbetar med nutrition. I USA:s delegation är det fler företrädare från företag som Kellog’s än från regeringen”, konstaterar Mark Lawrence till SvD. 

För många kan den här diskussionen kännas teoretisk. Men den får mycket konkreta följder. Att tänka över vad man själv lägger i kundvagnen eller vad som köps hem som färdigmat till helgen, är en del av en större helhet. 

För vissa blir det kanske också en påminnelse om hur matvanorna har förändrats genom åren – från kokt potatis och långkok till plastförpackningar och smakförstärkare.

ANNONS

Läs mer om ekonomi:

I skuggan av lyxhotellen – protesterna växer på Kanarieöarna

Miljözoner och dieselpriser – undvik sommarens bilsemesterfällor

Så gör du för att boka resan billigare – utan att flytta dig ur soffan

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS