News55

Högt blodtryck kan behandlas med endoskop och pet-kamera

En läkare håller fram ett endoskop och en pet-kamera. Med hjälp av ett endoskop och en pet-kmera kan vissa patienter med högt blodtryck behandlas så att de deras blodtryck blir normalt
Med hjälp av ett endoskop och en pet-kmera kan vissa patienter med högt blodtryck behandlas så att de deras blodtryck blir normalt. (Foto: Canva)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 feb. 2025Publicerad: 24 feb. 2025

En ny enkel behandling kan hjälpa vissa personer med högt blodtryck att få normalt blodtryck så att de slipper sin blodtrycksmedicin.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Hos friska personer har hormonet aldosteron en viktig betydelse att signalera till njurarna att spara salt och vatten och i stället utsöndra kalium. På så sätt förhindrar aldosteron att vi får blodtrycksfall om vi minskar vårt saltintag eller svettas mycket.

Ökad produktion av aldosteron ger en ökad mängd salt och vatten i blodet, vilket höjer blodtrycket. Ofta har man samtidigt kaliumbrist i blodet.

Underdiagnosticerad orsak

Vid primär aldosteronism producerar binjurebarken för mycket av aldosteron, det kan bero på en godartad tumör i ena binjuren eller ökad produktion av aldosteron från båda binjurarna.

Primär aldosteronism anses vara en underdiagnosticerad orsak till högt blodtryck och om det bara är den ena binjuren som är drabbad kan det botas med kirurgi, det skriver Dagens Medicin.

Det är dock krångligt att fastställa vilken binjure som är drabbad, dessutom är väntetiderna långa.

I en studie har nu brittiska forskare behandlat vänstersidig primär aldosteronism via ett endoskop i magsäcken.

Metoden kallas endoscopic ultrasound-guided trans-gastric radiofrequency ablation, Eus-RFA, och värmer bort godartade tumörer i vänster binjure via ett endoskop som förs ned i magsäcken.

ANNONS

Med hjälp av ultraljud lokaliseras binjuren och en ablationskateter sticks in i den, sedan värms de godartade tumörer, adenom, som överproducerar aldosteron, bort med radiofrekvensenergi.

ANNONS

Lokaliserade med pet-kamera

Forskarna använde en pet-kamera för att lokalisera vilken binjure som var drabbad och exakt var de godartade tumörerna fanns, vilket är en relativt ny metod för det här ändamålet.

I studien behandlades 28 patienter och forskarna kunde först och främst konstatera att metoden var säker. Sex månader efter ingreppet hade 21 av patienterna en helt eller delvis normaliserad produktion av aldosteron.

Fyra av patienterna fick dessutom normalt blodtryck efter ingreppet och kunde helt sluta ta sina blodtrycksmediciner. Fyra patienter kunde minska sin blodtrycksmedicinering eller fick förbättrat blodtryck.

Enklare för patienterna

“Detta är verkligen spännande resultat som i slutändan kan öppna för att patienter kan få enklare bot för primär aldosteronism”, säger Oskar Ragnarsson till Dahens Medicin.

Han är överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och docent i endokrinologi vid Göteborg universitet och tycker att studien är intressant av två anledningar.

ANNONS

Dels tycker han att det är intressant att forskarna lokaliserade andenomen med hjälp av en pet-kamera, dels för att resultaten verkar stå sig ganska väl jämfört med kirurgi.

“Visserligen är resultaten inte lika bra som för kirurgi. Men den nya behandlingen är mycket enklare och patienterna behöver inte läggas in på sjukhus. Ger ablationen inte resultat kan du alltid göra om den eller i slutändan operera”, säger han till Dagens Medicin.

En nackdel med metoden är att den av anatomiska skäl bara kan utföras på personer som har vänstersidig primär aldosteronism, det skriver Dagens Medicin.

Så funkar blodtrycket och här bör det ligga

Ditt blodtryck är ett viktigt mått som tillsammans med hjärt- och andningsfrekvens samt kroppstemperatur återspeglar hur väl din kropp fungerar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS