News55

Hon är 80 år och kan bli årets Miss Universum

Miss Universum
"Jag vill slå världen med häpnad", säger 80-åriga Choi Soon-hwa i Sydkorea som nu tävlar om en finalplats i Miss Universum. (Foto: Skärmdump från Youtube/Euro News)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 29 sep. 2024Publicerad: 29 sep. 2024

“Jag vill slå världen med häpnad”, säger den förtjusande damen som föddes innan den första Miss Universum-tävlingen ens hade ägt rum.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

CNN har telefonintervjuat 80-åriga Choi Soon-hwa som redan skriver historia med sitt deltagande i Miss Universum i Sydkorea.

Vill det sig väl tar hon sig vidare till finalen i Miss Universum i Mexiko i november och faller alla pusselbitar på plats där tar hon hem den åtråvärda tiaran som världens vackraste kvinna.

Många förlegade krav borta

Nu kan ju skönhet mätas på så många olika sätt, men det är ändå kul att just denna många gånger så ifrågasatta och tävling förpassat åldersgränsen till papperskorgen.

I årtionden har bara kvinnor mellan 18 och 28 år fått delta i tävlingen, men nu har Miss Universum moderniserat kraven. Även gravida kvinnor och gifta och skilda kvinnor får vara med.

Tidigare var alla dessa kvinnor fåfängt förbjudna att ställa upp i skönhetstävlingen, men nu börjar det bli lite mer ordning och reda.

ANNONS

Hon är äldre än tävlingen

Miss Universum startade 1952 och Choi Soon-hwa föddes därmed innan tävlingen fanns.

ANNONS

Nu gör hon upp med 31 andra tävlande i Sydkorea på måndag (30 september).

Vinner hon där går hon vidare till finalen i Mexiko.

Till CNN säger hon att hon vill “slå världen med häpnad”.

Hon vill att människor ska tänka hur en 80-årig dam som hon kan se så fräscht hälsosam ut och fundera över hur det är möjligt – hur hon lever och vad hon äter.

Fler äldre kvinnor i Miss Universum

Choi Soon-hwa är den äldsta deltagaren hittills, men den amerikanska nyhetskanalen berättar att både Kanada och Argentina haft äldre kvinnor med i årets upplaga av sina deltävlingar.

I Kanada deltog en 58-årig kvinna och i Argentina en kvinna som är 60 år.

Choi Soon-hwa tänkte för sin egen del att det var värt en chansning att försöka komma med i tävlingen nu när den förlegade åldersgränsen är borttagen.

ANNONS

Malta har en 40-årig kvinna, en trebarnsmor, som ska representera landet i finalen i Mexiko i november.

“Du måste tänka positivt”

Hon kan nu få tävla i finalen mot dubbelt så gamla Choi Soon-hwa – om Choi Soon-hwa tar hem segern på måndag i Sydkorea.

De ansvariga arrangörerna för Miss Universum har sagt inför årets tävling att ålder inte längre har någon betydelse när det gäller att infria sin dröm.

Choi Soon-hwa ser med spänd förväntan fram mot tävlingen.

Visst är utsidan viktig, säger hon, men det handlar inte bara om det, lika viktigt är att uppvisa ett harmoniskt lugn, påpekar hon snabbt.

“Du måste också tänka positivt, det är så många som är negativa nu för tiden”, säger hon till CNN som berättar att skönhetstävlingen i Sydkorea fått en hel del kritik för att hetsa till användning av kosmetisk kirurgi.

Fick modelljobb i 70-årsåldern

ANNONS

Choi Soon-hwa anser dock att kritiken är överdriven.

“Det är svårt att hitta människor som inte har gjort några touch-ups eller plastikkirurgi, och jag tror att det är dags att vi bara omfamnar det”.

I artikeln framgår att Choi Soon-hwa började göra modelljobb vid 72 års ålder.

Och 74 år gammal gjorde hon debut i Seoul Fashion Week och därefter har hon bland annat medverkat i sydkoreanska upplagor av modemagasinen Harper’s Bazaar och Elle.

“Min dröm gick i uppfyllelse”

Hon har tidigare jobbat i den sydkoreanska sjukvården och haft det tufft ekonomiskt som pensionär.

“När min dröm gick i uppfyllelse tackade jag Gud och fortsatte att arbeta hårt. Det är så roligt och jag älskar det.”

Choi Soon-hwa är mor till tre vuxna barn. Och hennes barnbarn tjuter av glädje över att deras mormor – som blir 81 år nästa månad – glider fram på catwalken och nu kan bli världens skönhetsdrottning nummer ett.

ANNONS

Läs även: Därför ska äldre kvinnor vara modeller News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS