News55

Hoppas på vaccin mot åderförkalkning

Illustration av åderförkalkning, bilden har beskurits
Åderförkalkning, bilden har beskurits. (Illustration: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0/http://www.scientificanimations.com)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 okt. 2024Publicerad: 10 okt. 2024

Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat en möjlig ny riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom, som hjärtinfarkt och åderförkalkning, hos äldre kvinnor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bland både kvinnor och män är hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige, trots det har forskning om kvinnors hjärthälsa ofta försummats.

Kvinnor drabbas senare i livet än män, men har fler riskfaktorer, exempelvis högt blodtryck, diabetes och hjärtsvikt.

Riskmarkör även för kvinnor

I en ny studie visar nu forskare vid Karolinska Institutet, KI, hur låga nivåer av antikroppar mot fettämnet fosforylkolin, kallade anti-PC, kan bli en ny riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom hos äldre kvinnor.

Tidigare studier har visat att anti-PC fungerar som riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom hos män.

“Vi kan visa att en låg nivå av den naturliga antikroppen mot fosforylkolin kan användas som en riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom även hos kvinnor, oberoende av tidigare kända riskfaktorer”, säger säger Johan Frostegård i ett pressmeddelande.

Han är professor i medicin vid Institutet för miljömedicin vid KI och chef för KI:s enhet för immunologi och kronisk sjukdom.

Han säger vidare att de tidigare har visat att den här antikroppen anti-PC har en antiinflammatorisk effekt, vilket gör att den skyddar mot åderförkalkning, som är en kronisk inflammation i kärlväggen.

ANNONS
ANNONS

Vaccin mot åderförkalkning

Studien har i 16 år följt 932 kvinnor med en medelålder på 66 år, varav 113 utvecklade hjärt-kärlsjukdom.

Resultatet visar att kvinnor med hög nivå av anti-PC har 25 procents lägre risk att drabbas av kranskärlssjukdom och hjärtinfarkt, studien kan dock inte visa vilken nivå som är skyddande. 

Johan Frostegård säger att de nu behöver vi gå vidare för att fastställa vilken nivå av anti-PC som kan användas som risknivå på liknande sätt som exempelvis finns för nivåer av högt blodtryck.

“Vi arbetar nu med en ännu större studie som inkluderar både män och kvinnor där vi hoppas kunna fastställa en sådan nivå”, säger han i pressmeddelandet.

Forskarna hoppas att deras studie ska kunna bidra till utvecklingen av ett vaccin mot åderförkalkning genom att höja nivån av anti-PC hos personer med riskabelt låga nivåer.

Sov ut på helgen – minska risken för hjärtsjukdom

Att ta sovmorgon och sova ut på helgerna är inte bara skönt, enligt en ny studie kan det också vara bra för ditt hjärtas hälsa.

CC BY-SA 4.0

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS