News55

Hoppet tänds för tinnitus-drabbade

Tinnitus
Mellan 200 000 och 300 000 lever med svår tinnitus. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 25 okt. 2024Publicerad: 25 okt. 2024

Hör du fantomljud när du ska sova eller i stunder av stress och ångest? Då kan du ha drabbats av tinnitus. Ny behandling kan förhoppningsvis hjälpa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tinnitus är en typ av nervskada som utlöser fantomljud, jämställbara med fantomsmärtor efter amputering av ben eller armar. Ibland används ordet “öronsus” för att beskriva symptomen. Svårighetsgraden varierar och det kan bli riktigt plågsamt.

Orsaker till sjukdomen

Det är inte alla med en skada på hörselnerven som drabbas av tinnitus. Vi vet fortfarande inte varför vissa drabbas och andra inte. Tinnitus orsakas av buller och höga ljud som skadar hörselnerven, men det kan även utlösas av stress. Hypotetiskt kan personer som drabbas ha en viss känslighet.

Ungefär 20 procent av alla svenskar lever med en lättare variant som kommer och går, men cirka 200 000–300 000 har en svårare form och plågas därmed ständigt.

ANNONS

En ny behandlingsform

Ett nytt hjälpmedel som ska lindra tinnitus blev godkänt av den amerikanska läkemedelsmyndigheten (FDA) förra året. Det är en apparat som ger elektriska impulser på tungan samtidigt som den spelar upp ljud i hörlurar. Två sinnen stimuleras alltså samtidigt, vilket skapar en synkronisering mellan olika delar av hjärnan.

“Det som är intressant med studien är att den visar att ju mer besvärande du upplever din tinnitus, desto större sannolikhet är det att behandlingarna ger effekt”, berättar Christoffer Cederroth för SVT.

Han är forskare i neurovetenskap vid Karolinska institutet och ser positivt på den nya behandlingen.

ANNONS
Den nya behandlingen inger nytt hopp.
Den nya behandlingsformen väcker hopp om bättre resultat och att fler mer svåra symptom ska kunna hjälpas. (Foto Pexels)

Behandlingen har mötts med viss kritik

Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet, möter den nya behandlingen med viss skepsis. Han har forskat kring tinnitus sedan tidigt 1990-tal.

“Det är inte första gången ett nytt hjälpmedel för tinnitus lanseras. Redan sedan Egyptens papyrusrullar har man haft förslag på hur man ska kunna komma till rätta med tinnitus”, berättar han i SVT.

Han avfärdar dock inte eventuella positiva effekter av behandlingen, men menar samtidigt att det krävs mer forskning kring nervsystemet och hur hörseln och hjärnan samverkar.

Så kan du få hjälp

Fram till nu finns inget botemedel, endast en handfull lindrande behandlingsmetoder med ojämna resultat, beroende på svårighetsgrad och vilken slags tinnitus det rör sig om.

Stressrelaterad tinnitus kan behandlas med KBT-terapi där man får lära sig att hantera sin stress.

ANNONS

Det finns alltså inget botemedel, men allt eftersom forskningen skrider framåt finns alltid hopp om nya behandlingsformer med bättre effekter.

Läs också:

Tinnitus – ett oljud du måste leva med

Så kan du få hjälp mot tinnitus

Möt bolaget som kommer tillrätta med tinnitus

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS