Många har problem med tinnitus, fantomljud som brusar, tjuter eller ringer i öronen. Det kan störa och stressa, men det finns sätt att hantera dessa oljud.
Mest läst i kategorin
Så många som var femte svensk har problem med tinnitus och de har olika knep för att lindra sina symtom, det skriver Må Bra.
Inget botemedel
Det finns inget botemedel, men en del distraherar med andra ljud, som köksfläkten, ljudet av syrsor eller det tekniska ljudet kallat vitt brus, som går att hitta inspelat på nätet.
En värmedyna på nacken, massage och stretching kan också lindra symtomen, enligt drabbade som delar med sig av sina knep på olika internetforum.
Ingen lindrande strategi fungerar för alla eftersom tinnitus inte är en sjukdom utan ett symtom som kan ha flera orsaker, det är dock fortfarande oklart varför dessa ljud uppstår.
En teori är att skadade sinnessceller i örat sänder ut signaler som hjärnan uppfattar som ljud, en annan teori är nedsatt aktivitet i hörselnerven.
Senaste nytt
Orsaker till tinnitus
Varför det börjar susa och ringa i öronen för en del är dock känt. Tinnitus kan orsakas av buller och höga ljud men det kan ibland även utlösas av stress.
“Den vanligaste orsaken till tinnitus är nedsatt hörsel, och hörselnedsättning kan bero på allt från ärftlighet och ålder till buller och sjukdom. Det händer ganska ofta att personer som är besvärade av tinnitus inte ens har insett att de har nedsatt hörsel”, säger Ingvild Falkenhaug till Må Bra.
Hon jobbar på Hörselskadades Riksförbund, HRF, och kommer ofta i kontakt med personer som har tinnitus, hon menar att alla som upplever tinnitus bör kolla sin hörsel, det tror hon kan vara första steget till att hitta behandlingar som hjälper.
Många som har gått på konserter utan öronproppar kan uppleva att det tjuter i öronen efteråt.
“Det är en varningssignal att ta på stort allvar. Det är din hörsel som larmar om att du utsatt dig för skadligt ljud. Ibland lugnar tinnitusen ner sig efter ett tag, men sådan tur har du kanske inte nästa gång”, säger Ingvild Falkenhaug till Må Bra.
Stressutlöst tinnitus
Tinnitus som utlöses av stress, exempelvis en skilsmässa, ett dödsfall i familjen, ett stressigt jobb eller en sjukdom, kan minska igen när stressen lägger sig.
Enligt Ingvild Falkenhaug har cirka 20 procent av befolkningen en tinnitus som kommer och går, och som de bara märker av ibland.
Cirka 200 000–300 000 svenskar har dock så kallad svår tinnitus som innebär att de i stort sett hela tiden besväras.
Terapi kan hjälpa
De som lider av tinnitus måste pröva sig fram för att hitta en metod som kan lindra just deras tinnitus, för dem som har en hörselnedsättning kan det hjälpa med en hörapparat.
För en del kan även terapi hjälpa, det handlar ofta om att hitta sätt att acceptera oljudet. Lotta Karlsson började plötsligt höra ett ljud mitt under en stressig omorganisation på jobbet, skriver Må Bra.
Hon har en hörselnedsättning och fick en hörapparat som varit till stor hjälp, hon fick även genomgå ett åtta veckor långt behandlingsprogram kallat Mindfulness Based Stress Reduction, MBSR.
De verktyg hon då fick lär sig för att stressa av har hon fortfarande nytta av, om hennes tinnitus förvärras använder hon andningsövningar, yoga och kroppsskanning.
Nu är det tio år sedan och hon fick sin tinnitusdiagnos, hon har kvar det brusande ljudet men har lärt sig leva med det.
“Man hamnar i läget där man får ta ett beslut, är det tinnitusen eller jag som ska bestämma över vad jag gör i livet? Jag hör fortfarande bruset, men nu känner jag att jag är mycket mer i balans”, säger hon till Må Bra.
Om du tar mediciner bör du kolla upp dina mediciners biverkningar för en del antibiotika, cellgifter, blodtryckssänkande, vattendrivande och antidepressiva läkemedel har tinnitus som biverkning.
Så kan du få hjälp mot tinnitus
Det finns inte något botemedel för tinnitus. Men det finns knep som lindrar besvären.