Forskare har svaret räknat ut hur länge du ska kramas för att må bra. Hur länge håller du i den du tycker om, och borde du vänja dig vid att göra din kram längre? Eller kortare?
Mest läst i kategorin
På vissa flygplatser förbjuds adjökramar pågå i längre än tre minuter, rapporterar The Guardian. Det antyder att vi människor tycker om närhet, om det någonsin rådde tvivel.
Och även forskningen verkar överens om att alla mår bättre av att kramas.
Kramar gör nämligen att lyckohormoner som dopamin och oxytocin produceras. Men hur länge ska man egentligen kramas?
MISSA INTE: Nu höjs taket för din allmänna pension – med 35 000 kronor
Så lång är den bästa omfamningen, enligt doktorn
Det finns flera hälsomässiga fördelar med att kramas.
“Men för att krama ur så många fördelar som möjligt ur mysstunden bör omfamningen vara en viss längd”, berättar allmänläkaren Björn Lundahl för Sveriges Radio.
Man ska hålla om den andre i minst 20 sekunder för att lösgöra så mycket oxytocin och dopamin som möjligt, säger han i radioinslaget.
“Men det kan förta hälsofördelarna om mottagaren av kramen står med tidtagarur och tar tid på kramen”, säger han.
Senaste nytt
Så kramar du ut det mesta ur omfamningen
Men forskningen verkar gå isär. Brittiska forskare har kommit fram till att 5 eller 10 sekunder kan räcka gott och väl för att lösgöra hormonerna som du vill ha fullt av i kroppen, skriver The Guardian.
“Den grundläggande metoden för social sammanbindning för att skapa relationer är genom fysisk beröring”, säger Professor Robin Dunbar, evolutionär psykolog vid University of Oxford och författare till The Social Brain i tidningen.
Läs mer om ekonomi:
Nu höjs taket för din allmänna pension – med 35 000 kronor
Lista: Så mycket sparar folk i din ålder – i månaden
Sänkt skatt för höginkomsttagare, tycker majoriteten av svenskarna
ISK: Då blir det skattefritt på sparande upp till 300 000 kronor
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.