Att vilja dela ett aktivt liv och samtidigt värna om sin partners känslor kan vara en svår balansgång.


Mest läst i kategorin
När samtal om matvanor och motion riskerar att spänna stämningen gäller det att hitta en väg som stärker relationen snarare än skapar konflikt och en roll som matpolis, skriver DN.
“Min erfarenhet är att frågor som rör utseende och vikt är bland de svåraste och känsligaste man kan ta upp med sin partner”, säger psykoterapeuten och familjerådgivaren Daniel Rosenlind.
MISSA INTE: Forskare: Träning kan bli räddningen efter cancer
Bekräfta det som fungerar
Börja alltid med det positiva, och krossa inte känslorna direkt. Kanske har ni gemensamma intressen som trädgårdsarbete, familjetid med barnbarn eller kulturutflykter. Lyssna på varandras behov och påminn om vad ni redan uppskattar i er relation.
Genom att rama in förändringsförslaget som ett sätt att fördjupa er gemenskap öppnar du för ett mer mottagligt samtal, tipsar Daniel Rosenlind.
Fundera i tysthet över varför du vill ta upp frågan. Är det oro för framtida hälsoproblem, eller längtan efter att orka mer när ni reser eller helt enkelt önskan om fler gemensamma utflykter under helgerna.
När du förstår dina egna drivkrafter blir det lättare att uttrycka dem utan anklagelser. En skriftlig lista med dina tankar kan ge struktur inför samtalet.
MISSA INTE: Här stiger elpriserna med 70 procent
Senaste nytt
Gemensamma steg, men värna om känslor
Stora förändringar på en gång riskerar att kännas överväldigande. Fokusera istället på en promenad i närområdet ett par gånger i veckan eller en kort cykeltur med utflykt till sommarkaféet. Veckovisa prövoperioder utan prestationskrav ger frihet att prova sig fram.
I köket kan ni införa ”grön tisdag” eller ”fiskfredag” – enkla, inspirerande rätter som ni lagar ihop. Gör det till en stund för prat och skratt, inte bara en uppgift som måste göras, menar Daniel Rosenlind.
När din partner möter förslagen med tvekan, stanna upp och fråga hur det känns. Visa förståelse för eventuella rädslor – kanske finns tidigare försök som inte höll, eller medicinska förutsättningar att ta hänsyn till.
Bekräfta att du förstår att förändring tar tid och att ni kan justera takten efter din partners känslor, enligt Daniel Rosenlind.
MISSA INTE: Katten Pepsie kan få evigt hem i Bagarmossens tunnelbana
Anpassa efter vardagsliv
I vissa perioder, som när barnbarnsfester eller resor stundar, kan det vara klokt att skjuta upp nya vanor.
Andra gånger, som efter en god natts sömn eller när kalendern är tom, finns bättre förutsättningar för en gemensam insats. Genom att synka era scheman kan ni hitta naturliga luckor för rörelse och hälsosamma matval, menar Daniel Rosenlind.
Om insatserna inte ger varaktig förändring behöver du vara ärlig med dina behov. Berätta hur du ser er framtid – kanske i vandringsskor vid en fjällstuga eller i glatt sällskap med barnbarn på stranden.
Att måla upp gemensamma visioner ger samtalet en positiv riktning och förtydligar varför livsstilsfrågan är viktig för dig.

Kompromisser och inte tappade känslor
Relationer bygger på kompromisser, men också på ömsesidigt stöd.
Genom att lyfta samtalet om kost och motion med respekt, konkreta förslag och lyhördhet för motstånd kan ni hitta en gemensam väg framåt, eller inte.
“Det upp till dig att ta ställning till hur du ska förhålla dig till det”, avslutar Daniel Rosenlind.
Läs mer om ekonomi:
Så sparar du smart som pensionär – utan att snåla på livet
Tjäna storkovan på börsen – när svenska kronan rusar: Vanlig fälla
2025 väntas bli tufft – ljuset i börstunneln först nästa år

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.