Vi åldras alla i olika takt, det biologiska åldrandet har en egen rytm som skiljer sig från det kronologiska åldrandet.


Mest läst i kategorin
Hur länge sedan det var sedan vi föddes visar på vår kronologiska ålder, men det är inte många som känner till sin biologiska ålder, det skriver Medicinsk Vetenskap i Forskning.se.
När vi lever slits våra celler och våra organ men tiden tär olika mycket på oss så inuti våra kroppar kan vi vara olika gamla.
“Du kan absolut vara tio till tjugo år yngre biologiskt”, säger Sara Hägg, docent vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska institutet, till Medicinsk Vetenskap i Forskning.se.
Processen går olika snabbt
En del åldras långsamt, andra ligger någonstans mitt emellan och några åldras snabbt. För många stämmer alltså uttrycket att 70 är det nya 50, men inte för alla.
Ju snabbare vår åldrandeprocess är, desto tidigare riskerar vi att drabbas sjukdomar som förknippas med hög ålder, som demens, hjärt-kärlsjukdomar och vissa former av cancer.
Det går att vända eller bromsa åldrandeprocessen, åtminstone till viss del. Vi kan så klart inte stoppa vår åldrandeprocess helt, forskare har ännu inte kommit på hur vi ska kunna leva för evigt.
“Och evolutionen bryr sig egentligen bara om att vi lever tillräckligt länge för att vi ska hinna fortplanta oss och vara med när barnen växer upp. Det finns inget selektionstryck för att verkligen bli gamla”, säger Sara Hägg till Medicinsk Vetenskap i Forskning.se.
Senaste nytt
Liten ärftlighet för åldrande
Det verkar dock inte som om det är förprogrammerat i våra gener hur snabbt våra kroppar ska slitas ut och utslitningsprocessen går inte heller i samma takt under hela livet.
Sara Hägg säger att hastigheten helt plötsligt kan förändras. Vad vi är med om i våra liv har stor betydelse för hur vår biologiska åldersklocka går, det gäller både sådant som vi kan påverka och sådant som vi inte kan påverka.
Hur tidigt våra släktingar dog ger inte särskilt mycket information eller ledtrådar om hur länge vi själva kommer få leva.
“Ärftligheten för livslängd är bara 10 till 30 procent, till skillnad från demens där ärftligheten är upp till 80 procent. Men man ärver ju ofta miljöfaktorer också, som diet, livsstil och social kontext. Om man kommer från ett hem där man läser mycket och inte röker, är det mer troligt att man blir mer hälsosam”, säger Sara Hägg till Medicinsk Vetenskap i Forskning.se.
Längre och friskare liv i dag
I dag menar forskarna att det biologiska åldrandet har med kontexten att göra. Vilken generation vi föddes i har en väldigt stor betydelse för om vi lyckas hålla oss hälsosamma.
Det är dock tydligt att vårt fysiska förfall nu sker långsammare än det gjorde för tidigare generationer och det handlar inte bara om att fler blir allt äldre, de är också friska högre upp i åldern och deras kroppar fungerar bättre.
Åldre personer, framför allt äldre kvinnor, är nu mer rörliga och orkar promenera mycket snabbare än vad deras föräldrar orkade.
Äldre svenskars kognitiva förmågor är numer också bättre och det är färre äldre som är deprimerade.
Snabbas upp av sjukdom
Det finns dock fortfarande de som drabbas av svåra sjukdomar som saknar botemedel och en del drabbas av kroniska sjukdomar som kan behandlas men som ändå innebär lidande.
För den som väl har blivit sjuk, särskilt om det handlar om en sjukdom som påverkar blodkärlen, börjar den biologiska processen gå snabbare.
Peter Stenvinkel, professor vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik på Karolinska Institutet, säger att de som är njursjuka, hjärt-kärlsjuka, dementa eller har kroniska livsstilssjukdomar, är biologiskt äldre än sin kronologiska ålder.
Peter Stenvinkel säger att vi måste titta på hur den friska tiden kan förlängas för de här personerna.

Bromsa åldrandeprocessen
I dag är det möjligt att bromsa en accelererande åldrandeprocess och det bästa råd forskare kan ge är de gamla vanliga livsstilsråden om fysisk aktivitet, hälsosam vikt och mat.
Peter Stenvinkel menar att det är mycket som talar för att en växtbaserad diet kan skydda mot tidigt åldrande, samt att rött kött kan accelerera processen, särskilt ultraprocessade livsmedel.
Sara Hägg säger att ett knep för att bromsa sin åldrandeprocess är att minska kaloriintaget och att det är bra för den metabola hälsan att äta mindre portioner och hålla sin vikt över tid.
Och hur gamla vi känner oss, vår psykologiska ålder, verkar faktiskt ofta hänga ihop med vår biologiska ålder.
Läs mer på News55: Studie: Det biologiska åldrandet kan bromsas av D-vitamin

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.