News55

Katrinplommon – bra att äta efter menopausen

Katrinplommon, de har i en studie visat sig vara väldigt bra för kvinnor efter menopausen
Katrinplommon har i en studie visat sig vara väldigt bra för kvinnor efter menopausen. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 juni 2024Publicerad: 27 juni 2024

Katrinplommon har en laxerande effekt och många använder dem för att sätta igång magen. Nu har forskare hittat en annan fördel med dessa torkade plommon.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I studier har det visat sig att kvinnor i klimakteriet som varje dag äter 50 gram katrinplommon eller fem färska plommon efter sex månader får starkare ben, det rapporterade Må Bra redan 2016.

Katrinplommon är torkade plommon och de är allmänt erkända för sina hälsofördelar, bland annat för att de främjar matsmältningen och hjälper till att lindra förstoppning på grund av de innehåller naturligt sorbitol och har en hög fiberhalt, det skriver Newsweek.

De är också rika på vitaminer, särskilt vitamin K och B-vitaminer, mineraler som kalium och magnesium, antioxidanter och kostfiber.

Bättre benstyrka

Enligt en ny studie har katrinplommon kopplats till förbättrad benstruktur och styrka hos kvinnor efter menopaus.

Det här innebär enligt forskarna att åldersrelaterad benförlust kan bromsas och risken för benfrakturer minska av att äta katrinplommon varje dag.

”Det här är den första randomiserade kontrollerade studien som tittar på tredimensionella benresultat med avseende på benstruktur, geometri och uppskattad styrka. I vår studie såg vi att daglig konsumtion av katrinplommon påverkade faktorer relaterade till frakturrisk. Det är kliniskt ovärderligt”, säger Mary Jane De Souza i ett pressmeddelande.

Hon är en framstående professor i kinesiologi och fysiologi vid Pennsylvania State University i USA och studiens medförfattare.

ANNONS

Bentätheten minskar

När vi åldras minskar vår bentäthet, vilket delvis beror på en naturlig nedgång i vår kropps förmåga att regenerera benvävnad, något som gör att vi förlorar mer benvävnad än vi bildar.

För kvinnor påskyndas benförlusten avsevärt av de minskade östrogennivåerna under klimakteriet, vilket innebär att kvinnor löper särskild risk för benskörhet efter menopausen eftersom östrogen hjälper till att skydda bentätheten.

Hos män kan en gradvis minskning av det manliga könshormonet testosteron också bidra till benförsvagning.

Ökad benförlust kan resultera i benskörhet, eller osteoporos, då blir benen porösa och mindre täta, vilket gör dem mer benägna att brytas av.

Det forskas för lite om äldre kvinnors hälsa

Kvinnor är annorlunda än män och äldre kvinnor är annorlunda än äldre män, men kvinnors hälsa är underrepresenterad i den medicinska forskningen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS