News55

Det forskas för lite om äldre kvinnors hälsa

En medelålders kvinna tar hand om en äldre kvinna.
Det görs för lite medicinsk forskning på äldre kvinnor och forskningsresultat på män antas gälla även för kvinnor. (AI-genererad bild Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 juni 2024Publicerad: 26 juni 2024

Kvinnor är annorlunda än män och äldre kvinnor är annorlunda än äldre män, men kvinnors hälsa är underrepresenterad i den medicinska forskningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I decennier har medicinsk forskning missgynnat kvinnor, särskilt äldre kvinnor, som ofta inte får kritiskt viktig information om hur de bäst ska hantera sin hälsa, det skriver Fortune.

Resultat antas gälla kvinnor

Stephanie Faubion, chef för Mayo Clinic’s Center for Women’s Health i Minnesota, USA, tycker att det aktuella forskningsläget om äldre kvinnors hälsa är otillräckligt.

Det är många läkemedel som allmänt ordinerats till äldre, exempelvis statiner vid högt kolesterol, men de har mest studerats på män och resultaten antas bara även gälla kvinnor.

“Det antas att kvinnors biologi inte spelar någon roll och att kvinnor som är premenopausala och de som är postmenopausala svarar på liknande sätt,” säger hon till Fortune.

I USA har regeringen lovat att ta itu med problemet att den medicinska forskningen missgynnar kvinnor med en ny insats kallad White House Initiative on Women’s Health Research. 

Stephanie Faubion menar att USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet, FDA, måste kräva att data från kliniska prövningar rapporteras efter kön och ålder för att det ska gå att avgöra om läkemedel fungerar lika bra, bättre eller sämre, på kvinnor som på män och på kvinnor i olika åldrar.

ANNONS

Läkemedel mot Alzheimers

ANNONS

Enligt många forskningsstudier är äldre kvinnor mer benägna än äldre män att ha flera medicinska tillstånd.

Det handlar bland annat om sådant som funktionshinder, svårigheter med dagliga aktiviteter, autoimmuna sjukdomar, depression och ångest, okontrollerat högt blodtryck och artros.

Läkemedlet Leqembi, för behandlung av Alzheimers sjukdom som godkändes i USA förra året efter att tillverkaren rapporterat att den kognitiva försämringen hos personer som tog medicinenen var 27 procent långsammare. 

En kompletterande bilaga till en studie om läkemedlet avslöjade dock att skillnaderna mellan män och kvinnor var betydande.

För kvinnor var försämringen 12 procent långsammare, men för män var den 43 procent långsammare. Eftersom nästan två tredjedelar av äldre med Alzheimers sjukdom är kvinnor är den här skillnaden väldigt viktig. 

Kvinnors hjärnhälsa

JoAnn Manson, chef för avdelningen för förebyggande medicin vid Brigham and Women’s Hospital i Boston och en nyckelforskare för Women’s Health Initiative, den största studien av kvinnors hälsa i USA.

Hon menar att kvinnors hjärnhälsa är ett område där det verkligen behövs tydliga budskap för kvinnor och effektiva insatser.

ANNONS

Kvinnors hjärnhälsa påverkas av många faktorer som kan kan öka inflammation, stress, att hantera sexism, vårdansvar och ekonomisk påfrestning. 

Under klimakteriet förlorar kvinnor östrogen och det är ett hormon som är viktigt för hjärnans hälsa.  Kvinnor drabbas oftare av tillstånd med allvarliga effekter på hjärnan, som multipel skleros och stroke.

Gillian Einstein, Wilfred och Joyce Posluns ordförande för kvinnors hjärnhälsa och åldrande vid University of Toronto, Kanada, säger att Alzheimers sjukdom inte bara börjar vid 75 eller 80 års ålder.

Hon menar att vi behöver försöka förstå hur det som händer tidigare i kvinnors liv gör att de blir mottagliga för Alzheimers.

Äldre kvinnor är mer sårbara för ångest och depression. Enligt studier beror det på flera olika faktorer, som hormonella förändringar och den kumulativa effekten av stress. 

Helen Lavretsky, professor i psykiatri vid University of California i Los Angeles och tidigare ordförande för American Association for Geriatric Psychiatry, föreslår att hur klimakteriet påverkar humör och stressrelaterade störningar behöver utredas ytterligare. 

Även vilka icke-farmaceutiska insatser som kan främja äldre kvinnors psykiska motståndskraft och hjälpa dem att återhämta sig från stress och trauma menar hon behöver utredas mer, liksom vilken kombination av interventioner som är mest effektiv. 

Det kan handla om sådant som yoga, meditation, musikterapi, tai chi, sömnterapi och andra icke-farmaceutiska insatser.

ANNONS

Hjärtsjukdomar

Hjärtsjukdom blir mycket vanligare hos kvinnor efter klimakteriet och fler kvinnor dör av det än av än något annat, ändå får kvinnor mindre rekommenderad vård än män.

Martha Gulati, chef för förebyggande kardiologi och biträdande chef för Barbra Streisand Women’s Heart Center vid Cedars-Sinai i Los Angeles, säger att läkare är mindre aggressiva när det gäller att behandla kvinnor.

“Vi fördröjer utvärderingar för bröstsmärtor. Vi ger inte blodförtunnande medel i samma takt. Vi gör inte procedurer som aortaklaffbyten lika ofta. Vi tar inte upp itu med högt blodtryck tillräckligt. Vi måste ta reda på varför dessa fördomar i vården finns och hur man tar bort dem”, säger hon till Fortune.

Hon säger även att äldre kvinnor är mer benägna än män att ha skador på mindre blodkärl som förblir oupptäckta, sant att kvinnor fler mer blödningar och komplikationer vid ingrepp som hjärtkateterisering.

Lungcancer

Supriya Gupta Mohile, chef för Geriatric Oncology Research Group vid Wilmot Cancer Institute vid University of Rochester i New York state, vill ha mer forskning om effektiva och säkra behandlingar för lungcancer hos äldre kvinnor, som ofta har flera medicinska tillstånd och funktionsnedsättningar.

Lungcancer är en ålderskänslig sjukdom som dödar fler kvinnor än bröstcancer.

ANNONS

“För den här befolkningen är det beslut om vem som kan tolerera behandling baserat på hälsotillstånd och om det finns könsskillnader i tolerabilitet för äldre män och kvinnor som behöver utredas,” säger hon till Fortune.

Benskörhet

Osteoporos, benskörhet, är vanligare hos äldre kvinnor än hos äldre män, det ökar risken för farliga fall och frakturer. Förlusten av östrogen vid klimakteriet är en orsak.

Jane Cauley, professor vid University of Pittsburgh School of Public Health i Pennsylvania, studerar benhälsa och skulle vilja se bättre läkemedel med färre biverkningar.

Marcia Stefanick, professor i medicin vid Stanford University School of Medicine i Kalifornien, vill veta vilka strategier som mest sannolikt kan motivera äldre kvinnor att vara fysiskt aktiva. 

Hon vill även ha fler studier som undersöker hur äldre kvinnor bäst kan bevara muskelmassa, styrka och förmågan att ta hand om sig själva.

Hon menar att skörhet är ett av de största problemen för äldre kvinnor, och att det är viktigt att lära sig vad som kan göras för att förhindra det, det skriver Fortune.

Krav: Kalla äldre kvinnor till mammografi

Socialstyrelsen bör besluta att även kvinnor som passerat 75-årsstrecket ska kallas till bröstcancerscreening, skriver företrädare för flera kvinno- och pensionärsorganisationer på DN Debatt.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS