News55

Kolla här – så tinar du upp en frusen skuldra

Frusen skuldra
Frusen skuldra drabbar främst kvinnor i klimakteriet eller äldre. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 17 okt. 2024Publicerad: 17 okt. 2024

Frusen skuldra är ett tillstånd som kan drabba personer i övre medelåldern. Det är ett inflammatoriskt tillstånd som orsakar stelhet och värk, men det kan behandlas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är ett tillstånd som drabbar runt fem procent av alla människor, vilket alltså inte är speciellt vanligt och dessutom inte helt lätt att fastställa, skriver Wall Street Journal.

I en studie från 2022 fann man en nästan 40 procentig ökning av diagnosen frusen skuldra under det första året av pandemin jämfört med föregående år.

Vad är frusen skuldra?

Frusen skuldra kan ibland utvecklas efter en skada eller operation. Tillståndet kan också uppstå utan någon tydlig anledning och innebär att ledkapseln som sitter runt axelleden krymper samt att en del av axelleden blir inflammerad.

När ledkapseln krymper och drar ihop sig minskar axelns rörlighet och så småningom stelnar den till. När så sker brukar det göra ont när man rör kroppen i vissa positioner.

Massage är bra
Massage och rörelse är bra sätt att motverka stelhet i muskler och leder. (Foto: Pexels)
ANNONS

Sjukdomsförloppet

Symtomen kommer i tre steg: “Frysningsstadiet” inträffar vanligtvis först, med smärta som gör det svårt att röra axeln. Under det andra stadiet minskar smärtan men stelheten kvarstår och axelledens rörelseomfång förblir således begränsat. Den sista och uppmjuknande fasen innebär att axeln/skuldran återgår till normaltillstånd.

ANNONS

Tillståndet kan hålla i sig mellan tre månader och två år. I genomsnitt varar det sex till nio månader. Det räcker oftast med smärtlindring och fysioterapi om du har frusen skuldra.

Ju tidigare du behandlar frusen skuldra, desto bättre blir resultatet.

Vem får det?

Frusen skuldra påverkar främst kvinnor i klimakteriet. Människor med hälsoproblem som typ 2-diabetes och sköldkörtelsjukdomar inkluderas också i riskzonen, liksom personer med Parkinsons sjukdom.

Östrogenreceptorer finns i hela kroppen, och östrogen har en antiinflammatorisk effekt. När nivåerna sjunker under klimakteriet försvagas muskler och skelett, vilket bland annat kan leda till frusen skuldra hos kvinnor. Preliminära data tyder på att hormonbehandling kan hjälpa.

På liknande sätt drabbas kvinnor av artros när östrogennivåerna sjunker i kroppen och därmed hormonets skyddande effekt vilket påverkar leder och skelett.

Stress kan också påverka. Axlar och rygg är områden som ofta utsätts för smärta av olika slag och de som drabbas kan bli väldigt låsta.

Läs också:

ANNONS

Så blir du av med värken som blockerar allt

Därför blir artros allt vanligare

Veckans PT: Aldrig mer stela axlar med rotationer

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS