News55

Kosttillskott – när hjälper de och när kan de skada?

kosttillskott
Är det ofarligt med kosttillskott? (Foto: Isabell Höjman/TT)
Paulina Monzón
Paulina Monzón
Uppdaterad: 20 maj 2025Publicerad: 20 maj 2025

Allt fler svenskar köper kosttillskott för att förbättra sin hälsa – men enligt experter är de oftast onödiga. Och i vissa fall kan de till och med vara farliga.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenskarnas intresse för kosttillskott har vuxit stadigt under det senaste decenniet. Enligt branschorganisationen Svensk Egenvård spenderades hela 3,7 miljarder kronor på vitaminer och mineraler under 2024. Det är en ökning med över en halv miljard jämfört med 2020, vilket visar på ett starkt växande konsumentintresse för hälsoprodukter.

Trots den ekonomiska tillväxten inom branschen råder det vetenskaplig enighet kring att kosttillskott i de allra flesta fall är onödiga för friska personer. Enligt Livsmedelsverket får de flesta i sig tillräckligt med näringsämnen genom en varierad kost.

MISSA INTE: Därför stannar många sjukskrivna kvinnor kvar i hemmet

Kan det vara skadligt med kosttillskott?

Överskott av vissa ämnen kan faktiskt bli problematiskt. Kroppen har en begränsad förmåga att ta hand om överskottsmängder. Kosttillskott är koncentrerade näringämnen och mineraler och alla näringsämnen och mineraler är kemikalier, precis som läkemedel, förklarar Martin Bergö, prorektor på Karolinska institutet och professor i molekylär medicin, för SVT.

“Så man kan få toxiska effekter av att få i sig för mycket kosttillskott. Om man dessutom äter mycket av ett visst näringsämne i sin vanliga mat och tar tabletter som innehåller det här så är det inte svårt att komma upp till nivåer som kan vara skadliga.”

Därför rekommenaderar han en varierad kost, så att man inte får i sig för mycket av något och det därmed inte kan bli toxiskt.

 C-vitaminer och antioxidanter används som kosttillskott. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
ANNONS
ANNONS

När kosttillskott verkligen behövs

Det finns dock tillfällen när kosttillskott är motiverade. Gravida rekommenderas till exempel folsyra för att minska risken för fosterskador. D-vitamin ges ofta till små barn och äldre, särskilt under vinterhalvåret när solljuset är begränsat. Personer med diagnostiserade näringsbrister, exempelvis på grund av sjukdom eller mycket ensidig kost, kan också behöva tillskott på läkares inrådan.

Men att på eget bevåg ta tillskott utan att först ha kontrollerat sina näringsnivåer genom provtagning eller medicinsk bedömning är i många fall onödigt. Grejen är att en helt vanlig firsk person inte har brist på någonting, förklarar Martin Bergö.

“Bristsjukdomarna är ofta ganska påtagliga, och då får man hjälp från hälso- och sjukvården med det.

Oense med branschen

Mats Nilsson är vd på branschorganisationen Svensk egenvård där många av kosttillskottsföretagen ingår. Han tycker att kosttillskottsbranschen får onödigt mycket kritik.

“Det finns mycket vetenskapligt underlag och det tycker jag att man ska använda sig av. Några mirakelpiller finns det inte, men däremot finns det ämnen man kan använda för att stärka sina förutsättningar”, säger han till SVT.

Martin Bergö menar istället att man absolut inte ska ta råd av dem som har ett ekonomiskt intresse.

ANNONS

“Lyssna på experterna och myndigheter som Livsmedelsverket som har en samlad bedömning av forskningsläget”, säger han.

Läs mer:

Att gå och lägga sig arg kan vara bra för relationen – här är varför

PFAS i vin bara början – TFA finns nästan överallt i svensk natur

”UV-bada” – Ny trend påskyndar hudens åldrande

Nya experiment: Plasten tränger sig in i kärnan av våra celler

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS