News55

Läkaren om alkohol: "Pensionärer i riskzon"

alkohol
Läkaren My Skarsgård har varit nykter i 17 år och vill att fler ska känna till effekterna av alkohol. Foto: Unsplash
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 03 juni 2024Publicerad: 03 juni 2024

Läkaren My Skarsgård vill att fler ska ha större kunskap kring alkoholens effekter. Hon menar att många överkonsumerar alkohol och berättar att bland annat pensionärer ofta är i riskzonen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Läkaren och alkohol- och drogterapeuten My Skarsgård berättar i en intervju med MåBra om hennes syn på alkoholkonsumtionen i Sverige. Hon anser att många av oss dricker för mycket och vill att fler ska känna till alkoholens effekter på både kropp och sinne. 

Enligt My Skarsgård är ångest ofta roten till alkoholproblem. Många vänder sig till alkohol för att dämpa ångesten för stunden, men dagen efter slår den till mycket hårdare. 

“Psykiska problem med depressioner och ångest är många gånger kopplade till alkoholbruk. Om man försöker dämpa ångesten med alkohol blir det lätt en ond cirkel”, säger hon. 

Missbruk kan drabba alla. Men genetik spelar också en viss roll, berättar läkaren.

“Alla kan utveckla alkoholism, men vissa är mer sårbara än andra. Om alkoholism finns i släkten är risken större. Alkoholism är en sjukdom som utvecklas i hjärnan,” säger hon. 

Pensionärer i riskzonen för alkoholmissbruk

alkohol
Många utvecklar riskbruk i pensionsåldern. Foto: Unsplash

Många pensionärer ligger i riskzonen för att utveckla alkoholproblem. Friheten som pensionär gör att många dricker mer än vad de gjorde tidigare.

ANNONS

“Många som dricker för mycket är runt pensionsåldern. Man har inte längre ett jobb att ta hänsyn till och börjar dricka allt mer och oftare,” förklarar My Skarsgård. 

När Socialstyrelsen gick ut med de nya riktlinjerna för missbruk förra året gav det upphov till debatt. 

“Hälso- och sjukvården har en viktig roll när det handlar om att fånga upp personer med ett riskbruk. Socialstyrelsens rekommendationer utgör ett verktyg i vårdens arbete för att stödja en minskad alkoholkonsumtion hos de personerna,” kommenterade Thomas Lindén, avdelningschef för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen.

Att ta en vit månad kan vara bra, men enligt alkoholterapeuten är det ingen hållbar lösning om man sedan dricker mycket efter perioden. Och att klara en månad utan alkohol är inte nödvändigt ett bevis på att man inte har ett riskfyllt beteende.

ANNONS

“Att man klarar av en vit månad betyder inte att man inte har ett missbruk, även en alkoholist kan hålla upp en månad, och ofta dricker man mångfalt mer efter en sådan vit period,” säger alkoholterapeuten.

Läs mer

Här är kändisarna som väljer bort alkohol

Så många dör i förtid av alkohol och tobak

ANNONS

Förslag om alkohol skapar oenighet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS