News55

Förslag om alkohol skapar oenighet

Ett förslag om gårdsförsäljning av alkohol skapar oenighet
Ett förslag om gårdsförsäljning av alkohol kritiseras av flera moderater. Arkivbild. AP Photo/Pavel Golovkin. Källa: TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 12 apr. 2024Publicerad: 12 apr. 2024

Regeringen har under ledning av socialminister Jakob Forssmed (KD) tagit fram ett utkast till förslag rörande en framtida svensk gårdsförsäljning av alkohol. Det rapporterar Aftonbladet

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förslaget har nu granskats av den moderata riksdagsgruppen och domen är hård. 

“Vi kommer inte svälja det här. Det här är en viktig fråga i många perspektiv, inte minst för landsbygden. Det är också en frihetsfråga”, säger en källa till kvällstidningen.

Läs mer: Skäms du när du (inte) betalar dricks på krogen?

Regeringen har sedan tidigare gjort en utredning på frågan om gårdsförsäljning och det är också den utredningen som man lutar sig mot. Jakob Forssmed meddelade i en debattartikel hos Expressen i september förra året att man hoppades att få till en förändring i början av nästa år. 

Socialminister Jakob Forssmed (KD) får kritik för förslaget om försäljning av alkohol på svenska gårdar.  Foto: Samuel Steén / TT 

“Nu ligger fokus på att så snabbt som möjligt ta fram ett förslag som håller EU-rättsligt och anmäla detta hos kommissionen. Regeringen bedömer att lagändringen kan träda i kraft någon gång i början av 2025, men det förutsätter en EU-process som inte drar ut på tiden”, skrev han i ett meddelande hos regeringen

Det är alltså detta arbetet nu som börjar ta form i konkreta förslag. 

Styrkan är konflikten

ANNONS

Det som det råder oenighet i är frågan om hur stark alkoholhalt som ska få säljas via gårdar. Enligt uppgifter till Aftonbladet är förslaget att man inte ska få sälja drycker över 15 procent via gårdar.

Vidare ska det upprättas krav på produktion av spannmål eller odlingar för att få rätt att sälja starka dryker. Detta är det få mikrobryggerier eller destillerier som har. 

Det kommer även att stänga dörren för exempelvis viss vinproduktion. 

Frågan har rört upp känslor tidigare. Under förra hösten uppmärksammades just denna fråga, och en bryggeri-vd kallade då spåret som “horribelt”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS