När temperaturen stiger kan sommaren snabbt bli påfrestande – särskilt för äldre. Enligt läkare finns det misstag vi gör i värmen, som faktiskt kan göra det ännu svårare att sova. Här är råden som hjälper dig hantera värmebölja på ett säkert och behagligt sätt.


Mest läst i kategorin
Sommaren lockar med sol och bad, men höga temperaturer kan också vara ett hot mot hälsan. För äldre personer ökar risken för värmeslag.
Enligt allmänläkaren Jesper Salén bör man visa respekt för värmen. “Vem som helst kan bli jättesjuk i en värmebölja“, säger han i en intervju med Aftonbladet.
Här kommer hans bästa tips på hur man håller sig frisk och sval i sommarvärmen:
Undvik fysisk ansträngning mitt på dagen
Att ta det lugnt när solen står som högst är ett enkelt men effektivt råd. Undvik fysisk ansträngning under de varmaste timmarna.
Salén rekommenderar i stället en siesta i skuggan och att läsa en bok, gärna på en plats där det fläktar.
Senaste nytt
Rätt kläder gör stor skillnad
När solen lyser direkt på huden omvandlas strålarna till värme, vilket gör att vi snabbt känner oss överhettade i starkt solljus.
Luftiga, täckande kläder skyddar både mot solens strålar och hjälper kroppen att hålla en jämn temperatur. En hatt eller keps skyddar huvudet från överhettning.
Drick före törsten kommer
Vätskebrist är en av de vanligaste orsakerna till att människor drabbas av värmeslag. Därför bör man dricka vatten regelbundet under hela dagen, även om man inte känner sig törstig.
Vätskeersättning är ett bra tillägg, speciellt om man vistats länge i värmen eller svettats mycket. Ett enkelt recept innehåller vatten, socker och salt.
Enligt Livsmedelsverket kan vanliga symptom på vätskebrist vara huvudvärk, trötthet, yrsel, irritation och minskad aptit. Man kan också märka nedsättning i balansen och koncentrationsförmågan.
Svalka med blomspruta
En enkel blomspruta fylld med kallt, men inte iskallt, vatten kan ge snabb svalka.
Enligt Salén blir det som en konstgjord svettning och hjälper kroppen att kyla ner sig.
Svala knep för varma nätter
Värmen påverkar inte bara dagarna, sömnen kan vara en stor del av lidandet. Ett vanligt misstag är att ta en kall dusch innan läggdags. Det kan leda till att kroppen försöker värma upp sig igen. Salén tipsar i stället om att duscha ljummet för att hjälpa kroppen in i ett avkylningsläge:
“Heta nätter är det faktiskt bättre att ta en dusch som är åt det varmare hållet innan man går och lägger sig. Det lurar kroppen till att hamna i avkylningsläge. Men många gör omvänt, duschar kallt. Det som händer då är att din kropp tror att den måste skapa värme, så när du går och lägger dig kommer kroppen att alstra värme”, säger han enligt Aftonbladet.
Ett annat knep är att lägga en blöt handduk över pannan eller nacken.
Läsarnas bästa tips mot värmen
Många har hittat egna knep för att hantera en värmebölja, som de har delat med Aftonbladet.
Ett tips är att använda en fläkt i kombination med en hink is, det ger en svalkande effekt i hela rummet.
Andra föreslår att mörklägga rummen tidigt på dagen för att hålla temperaturen nere, eller att sova med vattenflaskor fyllda med is. Vissa har till och med flyttat ut på balkongen under de varmaste nätterna.
Läs mer på News55: “Superseniorer” – de som fortsätter jobba efter 75

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.