News55

Läkarens råd mot och vid ryggskott

Ryggskott
Läkarens råd vid ryggskott. (Foto: Genrebild via Getty Images, Fredrik Sandberg/TT)
Paulina Monzón
Paulina Monzón
Uppdaterad: 15 maj 2025Publicerad: 15 maj 2025

Ryggskott är en av de vanligaste orsakerna till akut smärta i ländryggen – ofta förknippat med träning, men lika ofta med vardagliga rörelser. Trots intensiva symtom finns sällan någon tydlig skada bakom smärtan. Rätt behandling och träning är nyckeln till snabb återhämtning och minskad risk för återfall.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett ryggskott, medicinskt kallat akut lumbago, yttrar sig ofta som plötslig och intensiv smärta i nedre delen av ryggen, som ibland strålar mot höfterna.

Rörelseförmågan blir starkt begränsad och många beskriver en oförmåga att stå rakt eller att röra sig normalt. Musklerna kring ländryggen kan krampa, och smärtan förvärras särskilt vid vridrörelser, berättar idrottsläkaren Per “Pliggen” Andersson i Svenska Dagbladet.

Ryggskott är ofta en kombination av flera faktorer – fysisk belastning, livsstil och individens träningsvanor. De flesta mår bättre inom två veckor. Om förbättring uteblir bör man överväga ytterligare utredning med bilddiagnostik.

MISSA INTE: Expert: För få tar läkemedel mot rökning – “Många extra levnadsår”

Oskyldig rörelse kan utlösa ryggskott

Trots att symtomen kan vara dramatiska, visar undersökningar som röntgen och MR sällan några tydliga vävnadsskador. Det handlar ofta mer om kroppens skyddsreaktion än om faktiska skador – smärtan är alltså inte alltid proportionell mot graden av fysisk påverkan.

En vanlig missuppfattning är att ryggskott orsakas av en enda felaktig rörelse. Nyare forskning visar istället att det rör sig om en upprepad belastning över tid. När ryggen till slut reagerar, kan det ske vid en till synes oskyldig rörelse – som att böja sig ner för att knyta skorna, förklarar Per “Pliggen” Andersson.

Övningen bäckenlyft är bra för hållningen och kan förebygga ryggont. (Foto: Stina Stjernkvist/TT)
ANNONS
ANNONS

Träning – både risk och lösning

Fysisk aktivitet påverkar risken för ryggskott i båda riktningar. Stillastående livsstil är en tydlig riskfaktor, men även elitidrott – särskilt sporter med mycket rotation och stötbelastning – ökar risken. Det är alltså inte enbart svaghet, utan även överanvändning, som kan utlösa besvären.

Vid rehabilitering av ryggskott har synen på sängvila förändrats drastiskt. I dag vet man att fortsatt lätt aktivitet, inom smärtgränsen, leder till snabbare återhämtning. Långvarigt liggande fördröjer snarare läkningen.

Tidig smärtlindring med paracetamol och ibuprofen rekommenderas för att möjliggöra rörelse. Även att undvika långa stunder sittandes eller liggandes, samt begränsa bilresor, är centralt i det akuta skedet.

När smärtan klingat av – träna upp uthållighet

När de akuta smärtorna lagt sig, oftast inom två veckor, är det dags att återuppbygga uthållighet i rygg- och bålmuskulaturen. Det minskar risken för att ryggskottet återkommer. Övningar som stärker bålens stabilitet och förbättrar kroppens kontroll i vardagsrörelser är särskilt värdefulla.

För den som haft upprepade ryggskott är det ofta en signal att justera sitt träningsupplägg. Bålträning, varierad belastning och teknikfokus blir centrala delar i förebyggande arbete.

Förebygg ryggskott – viktiga tumregler

ANNONS

För att minska risken för framtida besvär tipsar Per “Pliggen” Andersson om några enkla riktlinjer som kan göra stor skillnad. Den första är att prioritera teknik framför tunga vikter vid styrketräning. Korrekt rörelsemönster skyddar ryggen bättre än muskelstyrka i sig. Sedan är det viktigt att variera träningen. Tre olika fysiska aktiviteter under året rekommenderas för att motverka ensidig belastning.

Du ska även ge ryggen tillräcklig vila. Undvik att träna ryggintensivt två dagar i rad. Sist men inte minst poängterar han att du måste lyssna på kroppens varningssignaler. Stelhet eller ömhet i ländryggen dagen efter träning bör tas på allvar.

Med rätt strategi går det att både förebygga och återhämta sig från ryggskott – och fortsätta leva ett aktivt liv.

Läs mer om hälsa:

Livsmedelsverket varning – för sushi och smörgåstårta: “Matförgiftning”

Läkare slår larm: Systemet tappar livsviktiga ord

Studie: Dina ögon avslöjar om du har adhd

Vårt behov av sömn hänger ihop med vår kultur

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS