News55

Länderna med flest skalliga män

skalliga
Hade du kunnat gissa landet i topp? (Foto: Pexels)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 17 juli 2024Publicerad: 17 juli 2024

Skallighet hos män är ett fenomen som påverkar många världen över. Det är en vanlig del av åldrandet och kan påverkas av både genetiska och miljömässiga faktorer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vissa länder har en högre andel skalliga män än andra, och dessa variationer kan vara fascinerande att undersöka.

Varför tappar män hår?

Manlig skallighet, eller androgen alopeci, är starkt kopplad till genetik, förklarar 1177.

Om en man har en far eller farfar som blev skallig tidigt, är chansen stor att han själv kommer att uppleva samma sak.

Hormoner spelar också en avgörande roll i processen.

Utöver genetiken kan även miljöfaktorer påverka.

Stress, kost, och livsstil kan alla ha en inverkan på hårhälsa. Men även med dessa faktorer i åtanke, verkar genetiken vara den dominerande kraften bakom skallighet hos män.

tappa hår
Enligt 1177 tappar alla människor mellan 50 till 150 hårstrån varje dag. (Foto: Unsplash)
ANNONS
ANNONS

Skallighet i Norden

Över de 30 länder med mest skalliga män är hamnar Finland på en 26e plats, och därmed sist av de nordiska länderna. Här är 34,52 procent av männen i någon mån flinta, enligt MSN.

Tätt inpå kommer Sverige, på 24e plats. Här upplever en betydande andel håravfall, närmare 35,14 procent. Genetiska faktorer är den främsta orsaken, men även livsstilsfaktorer kan spela en roll.

Ett stort hopp på listan tar oss till Norge, på en tionde plats. Skallighet är vanligt bland norska män, där 40,75 procent upplever håravfall. Det finns dock en ökad acceptans för att omfamna det som en naturlig del av livet.

Island och Danmark kom inte med på listan, tack vare det tjocka hår som deras män besitter.

Fem länder i topp

Tyskland har en hög prevalens av manligt håravfall, med ungefär 41,51 procent av vuxna män som är skalliga. Här, liksom i många andra europeiska länder, är genetiken en stor faktor.

Det fjärde landet på listan är USA. Där uppskattas cirka 42,68 procent av männen vara skalliga eller ha betydande håravfall. Denna siffra varierar beroende på etnisk bakgrund, men det är tydligt att håravfall är en vanlig förekomst bland amerikanska män.

ANNONS

I Frankrike har mer än tre fjärdedelar av hela befolkningen rapporterat någon form av håravfall. Här är 44,25 procent av landets män skalliga.

Skallighet är vanligt bland italienska män, med cirka 44,37 procent som upplever håravfall. Samtidigt är det här vanligt att omfamna skallighet som en del av den naturliga åldringsprocessen, vilket bidrar till en bredare social acceptans.

Landet med absolut flest skalliga män är Spanien. I det härliga medelhavslandet upplever 44,5 procent av alla män någon form utan hårbortfall.

Se även:

Läkare: Så blev jag 20 år yngre. Hälsa55

Våg av svenska kvinnor över 100 år – knockar männen. Hälsa55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS