News55

Larmet: Magnetröntgen kan lämna giftigt metallspår i kroppen

magnetröntgen
Forskare i USA har upptäckt att ett ämne som används vid magnetröntgen kan vara skadligt. Bilden är ett montage. (Foto: Canva)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 11 apr. 2025Publicerad: 11 apr. 2025

Forskare har identifierat en möjlig orsak till varför vissa patienter får kvar skadliga metallpartiklar i kroppen efter en magnetröntgen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie från University of New Mexico väcker frågor om säkerheten kring kontrastmedel som används vid magnetröntgen, skriver Newsweek.

Det handlar om metallen gadolinium – en sällsynt jordartsmetall som injiceras för att förbättra bildkvaliteten vid MRI, men som i vissa fall inte helt lämnar kroppen.

Forskarna upptäckte att gadolinium kan binda till oxalsyra – ett ämne som förekommer naturligt i kroppen, särskilt efter intag av C-vitamin eller vissa livsmedel. Kombinationen kan få gadolinium att bilda nanopartiklar som fastnar i kroppens celler.

Studiens ledare, professor Brent Wagner, tipsar:

“Jag skulle inte ta C-vitamin inför en magnetröntgen med kontrast, just på grund av metallens reaktivitet”, säger Brent Wagner.

MISSA INTE: Fler svenskar väljer Grekland – flera faktorer bakom

Magnetröntgen kan orsaka allvarliga symptom

Gadolinium utsöndras normalt via njurarna, men tidigare forskning har visat att små mängder kan stanna kvar i hjärnan, njurarna och till och med i blodet och urinen – ibland flera år efter en magnetröntgen. 

ANNONS

Den allvarligaste kända bieffekten är en ovanlig men allvarlig sjukdom: nefrogen systemisk fibros, som orsakar förhårdnad i hud, hjärta och lungor.

Även personer med normal njurfunktion har rapporterat symtom efter en magnetröntgen med kontrast, men något direkt orsakssamband har inte tidigare kunnat bevisas. 

Nu menar forskarna att nanopartiklarna kan vara förklaringen till varför vissa patienter reagerar kraftigt – medan andra inte påverkas alls.

MISSA INTE: Färre resor 2025 – men flygskammen har inte ökat

ANNONS

Nästa steg: Identifiera riskgrupper

I studien fann man att nästan hälften av patienterna med spår av gadolinium i kroppen endast hade fått kontrastmedlet som används vid magnetröntgen vid ett enda tillfälle. 

Det tyder enligt Brent Wagner på att vissa kroppsliga förutsättningar kan förstärka kroppens sjukdomsrespons.

Forskargruppen arbetar nu med att skapa ett internationellt patientregister.

ANNONS

Målet är att samla in prover – bland annat blod, urin och naglar – för att identifiera vilka individer som riskerar att påverkas mest av gadolinium, för att minimera skadan som en undersökning med magnetröntgen kan göra.

Läs mer om ekonomi:

Bostadsmarknaden svagare efter börsraset: “Turbulent läge”

Störningar hos flera banker efter börsras: “Hög Belastning”

Siffran du inte får missa – som din framtida pension hänger på

Kaffebomben slår till idag – priset stiger kraftigt

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.

ANNONS
ANNONS