News55

Livsmedelsverket: "Ät denna typ av mat"

livsmedelsverket
"Om alla vuxna åt i linje med kostråden skulle mer än 100 000 fall av cancer och hjärt- och kärlsjukdom kunna förebyggas varje år. Det skulle spara mycket lidande och nära 3 miljarder kronor i vårdkostnader", skriver Annica Sohlström. (Foto: Mickan Mörk / TT & Henrik Montgomery / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 08 maj 2025Publicerad: 08 maj 2025

Maten på din tallrik påverkar inte bara hur du mår, utan har också konsekvenser för miljön, klimatet och Sveriges beredskap i svåra tider. Det menar Livsmedelsverket.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu presenterar myndigheten nya kostråd som ska hjälpa vuxna i Sverige att göra bättre val för både sin egen hälsa och samhällets framtid.

Råden bygger på den senaste forskningen och vill visa att även små förändringar kan ha stor effekt.

Det förklarar Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström i en debattartikel i Norran.

MISSA INTE: Svenskarnas fem vanligaste problem med sina fötter. News55

livsmedelsverket kostråd
Livsmedelsverket vill se att du äter mer frukt, grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter. (Foto: Tim Aro / TT)

Små steg kan göra stor skillnad

Att förändra sina matvanor kan kännas överväldigande, men Livsmedelsverket betonar att varje litet steg räknas.

Många små val i vardagen kan tillsammans leda till stora förbättringar för hälsan.

ANNONS

Även om det kan ta tid att ändra vanor är det värt ansträngningen. En bättre kost kan minska risken för flera allvarliga sjukdomar och samtidigt ge mer energi och ork i vardagen, förklarar 1177.

Kostråden lyfter särskilt fram att vi bör äta mer frukt, grönsaker, baljväxter som bönor och linser, samt fullkornsprodukter.

Samtidigt rekommenderas det att dra ner på sådant som läsk, godis, snacks och fikabröd – mat som ger mycket energi men lite näring.

ANNONS

Livsmedelsverket: Måttligt med kött

Köttkonsumtionen har länge varit en omdiskuterad fråga, och Livsmedelsverket vill vara tydliga: kött kan ingå i en hälsosam kost, men i lagom mängd.

“För hälsan rekommenderar kostråden upp till 350 gram tillagat rött kött per vecka, ett råd som redan följs av var tredje svensk”, skriver Sohlström.

Genom att äta mindre kött och istället välja fisk eller vegetariska alternativ kan du göra gott både för din egen hälsa och för miljön.

Bra mat stärker Sverige

ANNONS

Bra matvanor handlar inte bara om individens välbefinnande, menar Sohlström.

När fler i befolkningen har god hälsa stärks också hela samhället.

Hon påpekar att övervikt och dålig fysisk kondition kan försvåra Sveriges beredskap, till exempel när det gäller uttagning av värnpliktiga.

“Förekomsten av övervikt och dålig kondition påverkar Sveriges motståndskraft och exempelvis uttagning av värnpliktiga på ett negativt sätt. Hälsosammare matvanor i fredstid är ett viktigt bidrag till att samhället står bättre rustat i krigstid.”

En annan viktig aspekt är valet av var maten kommer ifrån.

Generaldirektören skriver:

“Genom att äta mer enligt kostråden och dessutom välja svenskt kan vi alla stötta svensk livsmedelsproduktion, bidra till en levande landsbygd och minska matens negativa klimat- och miljöpåverkan.”

En investering för framtiden

ANNONS

Livsmedelsverkets kostråd bygger på forskning och utgår från vad som är bäst för hälsan.

Om fler följde dessa råd skulle många fall av hjärt-kärlsjukdomar, cancer och typ 2-diabetes kunna förebyggas varje år.

Sohlström avslutar:

“Det vi äter och vilken mat vi väljer har alltså stor betydelse för hälsan, miljön och företagen som producerar maten.”

Se även:

Välj rätt kost – må bra och slipp inflammation. News55

Forskning: Det ska du äta för att leva länge. News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Julia Lundberg
Julia Lundberg

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

Julia Lundberg
Julia Lundberg

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

ANNONS
ANNONS