News55

Män kopplar kött till maskulinitet

En man grillar kött. För mycket kött är inte bra för hälsan, men många män kopplar kött till maskulinitet, styrka och kraft och äter mer än de borde
För mycket kött är inte bra för hälsan, men många män kopplar kött till maskulinitet, styrka och kraft och äter mer än de borde. (Foto: Fotograferna Holmberg/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 sep. 2024Publicerad: 12 sep. 2024

Amerikanska män har ett köttproblem. De äter i dag mycket mer kött, fågel och ägg än vad USA:s federala riktlinjer rekommenderar, till stor del för att de äter en massa rött och processat kött.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kött ger våra kroppar många nyttiga saker, det är en bra källa till protein, vitaminer som B12 och mineraler som järn och zink, det skriver Wall Street Journal

Men att äta för mycket kött, särskilt rött kött och processade produkter, kopplas till hälsoproblem. 

Obeahandlat rött kött kan öka risken för diabetes och forskning kopplar processat kött som skivad skinka och bacon till hjärtsjukdomar, stroke och vissa typer av cancer.

En del studier har visat att konsumtion av obearbetat kött är förknippat med hjärtsjukdomar och för tidig död. Annan forskning har funnit en liten eller ingen koppling till hjärt-kärlsjukdom.

Processat kött

Läkare och forskare är mest bekymrade över processat kött, som charkuterier och rökta produkter och Världshälsoorganisationen har klassificerat processat kött som “cancerframkallande för människor”.

Sådant kött innehåller vanligtvis en massa natrium, salt, och ofta även nitrit, ett konserveringsmedel som används för att förlänga hållbarheten och förhindra bakterietillväxt. 

För mycket natrium höjer blodtrycket, vilket ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. Studier har kopplat nitrit till tjocktarmscancer.

ANNONS
ANNONS

Över ett kilo i veckan

Amerikanska män som är 20 år och äldre äter cirka 1 134 gram kött, fågel och ägg varje vecka. Unga och medelålders män äter ännu mer.

Den amerikanska regeringen rekommenderar 794 till 935 gram för de flesta män upp till 60 år. 

Enligt federala uppgifter äter amerikanska män 652 gram rött och charkuterier varje vecka, jämfört med kvinnor som äter 379,8 gram.

350 gram i veckan

Enligt de nya Nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2023, som gäller för oss här i Sverige, bör vi av hälsoskäl äta 30 procent mindre rött kött, från 500 gram i veckan till 350.

För att äta hälsosamt och miljövänligt rekommenderar NNR 2023 att vi äter så lite processat kött och fågelkött som möjligt.

Jordbruksverket beräknar att svenskars, både mäns och kvinnors, totalkonsumtion av kött år 2023 var 79 kilo per person och år.

ANNONS

Totalkonsumtionen visar den mängd kött i slaktad vikt som är godkänt att ätas av människor, men att även ben, senor, putsfett och andra delar av djuret som vi inte äter ingår.

Den verkliga köttkonsumtionen beräknas därför vara knappt hälften av den beräknade totalkonsumtionen.

Kött och maskulinitet

“Män associerar kött med styrka och kraft, särskilt rött kött”, säger Rob Velzeboer till Wall Street Journal.

Han är forskare inom Men’s Health Research Program vid University of British Columbia, och är huvudförfattare till en vetenskaplig artikel om män, kött och maskulinitet.

Han tror att information från folkhälsomyndigheter som uppmanar människor att äta mindre kött kan vara kontraproduktiv och för många män framstå som ett hot mot deras frihet och maskulinitet.

En del studier har funnit att män som har en mer traditionell syn på maskulinitet äter mer kött. Forskning har också funnit att män associerar att äta kött med styrka.

Män säger dessutom att de njuter av köttsmaken mer än vad kvinnor säger att de gör. En del män säger också att de äter mycket kött för att det får dem att känna sig piggare och slankare.

ANNONS

Kött och dominans

“Det finns idén om social dominans av en mänsklig man som dominerar andra djur”, säger Daniel Rosenfeld till Wall Street Journal.

Han är socialpsykolog vid institutionen för psykologi vid University of California i Los Angeles och har studerat vad som driver könsskillnader i människors köttkonsumtion.

Enligt en studie av 557 australiska och brittiska män äter män som tillskrivs två specifika aspekter av stereotyp traditionell maskulinitet mer kött än andra män.

De två stereotyperna av traditionell maskulinitet är män som stödjer användningen av våld och män som lägger stor vikt vid sexuell virilitet. 

Maskulina köttätare tar stryk

Rätt kött i lagom mängd kan vara hälsosamt. Att låta hormonerna styra och vräka i sig kött av alla dess slag är däremot mindre bra för hälsan.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS