News55

Mikroorganismer i hjärnan kan orsaka demens

Modell av den mänskliga hjärnan.
Modell av den mänskliga hjärnan. (Foto: Christine Olsson/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 dec. 2024Publicerad: 02 dec. 2024

Forskare undersöker om hjärnan, liksom tarmen, har ett eget mikrobiom och hur ofta demenssjukdomar orsakas av infektioner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I flera fall har infektionssjukdomar konstaterats som den huvudsakliga orsaken till demens, vilket betyder att den kan behandlas, det skriver The Guardian.

Blev frisk från sin demens

En man i 70-årsåldern drabbades av snabb kognitiv nedgång, han kunde inte längre köra bil eller lämna sitt hem ensam.

Han diagnosticerades med Alzheimers sjukdom, men när ett prov på hans cerebrospinalvätska togs upptäcktes en svampinfektion orsakad av svampen Cryptococcus neoformans.

Två år efter att mannen tagit svampdödande läkemedel körde han bil igen och återgick till sitt jobb som trädgårdsmästare.

ANNONS

Infektion var orsak till demens

Våra hjärnor har länge ansetts vara sterila, men nu tros de hysa alla möjliga mikroorganismer i ett eget mikrobiom med allt från bakterier till svampar.

I en nyligen publicerad vetenskaplig artikel finns en lång lista med fallrapporter där infektionssjukdomar har upptäcktes vara den primära orsaken till demens.

ANNONS

Några av patienterna i de exemplifierade fallen dog, men de flesta överlevde med betydande förbättringar i sin kognitiva funktion, mannen i exemplet ovan är en av dem.

Richard Lathe, professor i infektionsmedicin vid University of Edinburgh är en av artikelns huvudförfattare.

Han säger att det var av misstag som patienterna i artikeln befanns lida av olika svamp-, bakterie- eller virusinfektioner, och att när de behandlades med svampdödande läkemedel, antivirala läkemedel eller antibiotika försvann deras demens.

De vanligaste infektionerna

Richard Lathe, och andra, har undersökt möjligheten att hjärnan, liksom tarmen, är värd för en gemenskap av mikrober. Det är ett område som till stor del är outforskat, men som har en enorm potential att rädda liv.

Vanliga infektioner som forskarna fann bland demensfallen var den svampinfektion den 70-åriga trädgårdsmästaren hade drabbats av, C neoformans, det är en svamp som ofta finns i djur och växter vars sporer är lätta att andas in.

Den vanligaste bakterieinfektionen som orsakade demens var Borrelia burgdorferi-bakterier, som orsakar borrelia.

Det fanns endast ett fåtal rapporterade virusinfektioner, bland dem herpes simplex och herpes zoster, som orsakar bältros.

ANNONS

Forskare samarbetar

Richard Lathe samarbetar med en grupp forskare kring Alzheimers Pathobiome Initiative. Patobiom syftar på de sjukdomsframkallande mikroberna och hjärnans mottaglighet för dem.

Forskare från olika områden som mikrobiologer, immunologer, gerontologer och neurologer samarbetar för att bättre förstå mikrobernas roll i hjärnan.

Den internationella forskargruppen leds av Nikki Schultek, som själv har drabbats av en neurologisk störning orsakad av mikrober i hjärnan. Hon hade flera kroniska infektioner, bland dem Borrelia.

Antibiotika återställde hennes hälsa, men B burgdorferi-bakterien är svår att utrota ur hjärnan så hon kan behöva underhållsbehandling för att hålla sjukdomen borta.

Forskarna vill ta fram sätt att diagnostisera och behandla hjärninfektioner som oftast inte upptäcks, samt identifiera användbara förebyggande åtgärder, det kan vara allt från vacciner till livsstilsfaktorer.

Först och främst vill de dock fastställa hur stor andel av demenssjukdomarna som orsakas av infektioner som kan behandlas.

“Vi vet att det finns några. Vi vet att det är osannolikt att det är 100 procent, men vår gissning är att förmodligen hälften eller fler potentiellt kan behandlas”, säger Richard Lathe till The Guardian.

ANNONS

Ökad kunskap om sambandet mellan sömn och demens

För äldre personer som känner sig sömniga under sina dagliga aktiviteter kan det vara mer än bara ett besvär.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Experten förklarar: Räntor – det här gäller nu

Bostadsmarknaden är i ständig förändring och påverkas av allt från räntor till ekonomiska prognoser och hushållens framtidstro. Med bostadsmarknaden i fokus och spekulationer om sjunkande styrränta till 1,5 procent under nästa år, väcks frågor om hur detta påverkar både köpare och räntor. Helena Bornevall, makroekonom på Handelsbanken, gav oss en inblick i den rådande situationen […]