News55

Ökad kunskap om sambandet mellan sömn och demens

En äldre man sover. Tröttheten hos äldre som känner sig sömninga under sina dagliga aktiviteter kan tyda på att högre risk att utveckla ett tillstånd som kan leda till demens
Tröttheten hos äldre som känner sig sömninga under sina dagliga aktiviteter kan tyda på att högre risk att utveckla ett tillstånd som kan leda till demens. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 nov. 2024Publicerad: 07 nov. 2024

För äldre personer som känner sig sömniga under sina dagliga aktiviteter kan det vara mer än bara ett besvär.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om du är äldre och känner dig sömning under dina dagliga aktiviteter kan din trötthet tyda på att du har högre risk att utveckla ett tillstånd som kan leda till demens, det skriver CNN.

Bland de deltagare i en ny studie som under dagen upplevde överdriven sömnighet och brist på entusiasm utvecklade 35,5 procent så kallat motoriskt kognitivt risksyndrom.

Bland de deltagare som inte hade problem med sömnighet utvecklade endast 6,7 procent detta syndrom. Resultaten baseras på 445 vuxna som i genomsnitt var 76 år.

Långsam gång och minnesproblem

Motoriskt kognitivt risksyndrom kännetecknas av långsam gång och minnesproblem bland äldre som inte redan diagnosticerats med rörelsehinder eller demens.

Hos personer som har detta syndrom är risken att drabbas av demens mer än fördubblad.

“Tidigare studier har visat ett samband mellan sömnstörningar och risken för demens”, skriver studiens huvudförfattare Victoire Leroy i ett mejl till CNN.

Hon är biträdande professor i geriatrisk medicin vid Tours University Hospital i Frankrike och förklarar att inte särskilt mycket har varit känt om förhållandet mellan vissa aspekter av dålig sömn och predemensiellt syndrom.

ANNONS
ANNONS

Fråga om sömnmönster

Studiens författre menar att det är viktigt att fastställa sambandet mellan sömndysfunktion och risken för motoriskt kognitivt risksyndrom eftersom tidig intervention kan vara det bästa hoppet för att förebygga demens.

Richard Isaacson är forskningschef vid Institutet för neurodegenerativa sjukdomar i Florida, USA.

Han har inte varit involverad i studien, men menar att resultaten kan hjälpa läkare och patienter att vara mer öppna för att fråga om sömnmönster, och att titta närmare på gånghastighet när en tidig diagnos ställs.

Studien har begränsningar

Tara Spires-Jones, professor i neurodegeneration och chef för Center for Discovery Brain Sciences vid University of Edinburgh i Skottland, har inte heller varit involverad i studien, men hon menar att den har några “allvarliga” begränsningar.

“Sömnmätningarna var självrapporterade, inte mätta av en forskare, och dessa självrapporter kan vara partiska av personer med minnesproblem. Deltagarna i studien var också till stor del vita, och gruppen var mycket mindre än liknande engångsstudier, så resultaten kommer att bli starkare om de bekräftas i framtida studier”, skriver hon i ett mejl till CNN.

Det är inte mobilens blå ljus som stör sömnen

Vi har fått lära oss att det blå ljuset från mobilen kan störa sömnen, men stämmer det verkligen? En expert menar att det är lite mer komplicerat än så.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]