News55

Minskad empati syns i hjärnan

En kvinna speglar sig. Forskare har undersökt hur hjärnan reagerar hos personer med frontallobsdemens och sett att deras avsaknad av empati syns i hjärnan
Forskare har undersökt hur hjärnan reagerar hos personer med frontallobsdemens och sett att deras avsaknad av empati syns i hjärnan. (Foto: Anna Shvets/Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 dec. 2024Publicerad: 06 dec. 2024

Personer som drabbas av frontallobsdemens förlorar ofta sin förmåga att känna empati vilket kan bli svårt för deras anhöriga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Demens ger oftast minnesproblem, men frontallobsdemens kan i stället likna andra psykiska sjukdomar där medkänslan med andra saknas, som psykopati, det skriver Forskning.se.

Cirka 3 procent av de runt 25 000 svenskar som varje är drabbas av demens diagnosticeras med frontotemporal demenssjukdom, eller frontallobsdemens.

Syns i hjärnan

Forskare vid Karolinska institutet ville ta reda på hur bristande empati syns i hjärnan och har därför med hjälp av funktionell magnetresonansavbildning, fMRI, undersökt 28 personer med frontallobsdemens.

I studien fick försökspersonerna se på bilden av händer som stacks med nålar för att forskarna skulle kunna se hur deras hjärnaktivitet påverkades av att se andra människor uppleva smärta.

Normalt aktiveras vissa delar av hjärnan när vi ser andra människor lida, men forskarna fann att personerna med frontallobsdemens inte fick någon aktivering av nätverk i de främre delarna av hjärnan, vilket en kontrollgrupp med friska personer fick.

Öka förståelsen

“Det som är särskilt intressant är att vi har kunnat relatera det här måttet på hjärnaktivitet hos patienterna till hur anhöriga bedömer deras brist på empati. Det visade sig finnas ett starkt samband, och det är viktigt. Det visar att det som händer i hjärnan verkligen hänger samman med personernas beteende”, säger Olof Lindberg till Forskning.se

ANNONS

Han är forskare inom neurobiologi vid Karolinska institutet och enligt honom kan de nya fynden av hur hjärnans aktivitet påverkas öka förståelsen för den här sortens demens.

“Det här fångar in ett nyckelsymtom hos patienterna, och med bristande empatiförmåga så blir det naturligtvis svårare att agera socialt. Så det kan påverka bedömningen av huruvida man ska vårdas hemma till exempel”, säger han till Forskning.se.

Det här kan förutse om du kommer drabbas av demens

När vi åldras bör vår hjärnhälsa vara i fokus, forskare har nu identifierat flera faktorer som vid 60 års ålder kan förutsäga om du kommer utveckla demens när du är 80.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS