News55

Misstagen som bromsar din viktnedgång

Gruppträning
Att träna i grupp kan vara ett bra sätt att etablera fasta rutiner för viktnedgång. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 15 sep. 2024Publicerad: 15 sep. 2024

Många som försöker gå ner i vikt känner sig motiverade ett tag, men kan ändå fastna i fallgropar som gör resan svårare och tyngre. Till sist ger de upp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Här. på Wellobes hemsida, är några vanliga misstag vid försök till viktnedgång, och hur du kan undvika dem för att uppnå hållbara resultat.

Går för snabbt fram

Ett av de vanligaste misstagen är att försöka förändra allt i sitt liv på en gång. Ett klassiskt exempel är att rensa ut kylskåpet och försöka förvandlas över en natt. De flesta faller på detta och återgår snabbt till gamla vanor.

En bättre sätt är att gradvis införa nya rutiner genom att bygga upp en hälsosammare livsstil i egen takt.

ANNONS

Uteslut inte allt onyttigt

Att plocka bort alla “onyttiga” livsmedel från kosten är ingen quick fix, tvärtom. Ofta leder det till frustration och återfall i gamla vanor. När du förbjuder dig själv att äta livsmedel som du tycker om kan suget bli ohanterligt.

En smartare strategi är att njuta av allt, men i måttliga mängder. Forskning visar att flexibel kosthållning har större chans att leda till långsiktiga resultat.

Det är viktigt att äta tillräckligt mycket
Det är viktigt att äta tillräckligt mycket och få i sig näringsämnen som stimulerar både viktnedgång och muskeltillväxt​. (Foto: Pexels)
ANNONS

Svält inte dig själv

Många tror att ju mindre de äter, desto snabbare går de ner i vikt. Men när kaloriintaget blir för lågt går kroppen in i svältläge och börjar spara energi, vilket bromsar fettförbränningen.

Det kan också leda till att muskelmassan minskar, vilket ytterligare sänker ämnesomsättningen. Det är viktigt att äta tillräckligt mycket och få i sig näringsämnen som stimulerar både viktnedgång och muskeltillväxt​. Inte precis den lättaste formeln. Rådfråga en dietist och läs dig till vad kroppen behöver.

Alla kroppar är ju också olika, så det är viktigt att kosten anpassas för dig.

Balans mellan träning och kost

Många sätter igång med intensiv träning utan att justera mängden mat på rätt sätt. Detta kan leda till utbrändhet, förkylningar och skador.

Det är bra om du kan få in en kontinuerlig rutin för konditions– och styrketräning, eftersom det har långtgående effektiva hälsoeffekter, speciellt när du blir äldre, vilket News 55 skrivit om tidigare.

För att nå bästa resultat är det viktigt att hitta en bra balans mellan rätt kost och träning. Att kombinera styrketräning, konditionsträning och sund kost hjälper till att bevara och bygga upp muskelmassan samtidigt som fettförbränningen stimuleras​.

ANNONS

Kom i håg att inte träna för mycket. Sundhet och balans är alltid bäst.

Förbud är ofta kontraproduktiva
Att sätta upp regler om vad man aldrig mer får äta – som godis, chips eller fikabröd – kan göra att suget blir ohållbart. (Foto: Pexels)

Perfektionism och svartvitt tänk

En annan vanlig fallgrop är att vara för hård mot sig själv. Livet handlar om balans, och det är viktigt att tillåta sig att göra misstag utan att tänka att allt är förstört och att du är misslyckad.

Det är bättre att se på viktminskning som en långsiktig resa där små felsteg inte betyder slutet​. Det kan i stället bli en intressant erfarenhet där du kan få nya insikter.

Förbud och restriktioner värdelöst

Att sätta upp regler om vad du aldrig mer får äta – som godis, chips eller fikabröd – kan göra suget ohållbart. Det är bättre att du tillåter dig små mängder av det du tycker om – men med måtta​.

Att gå ner i vikt handlar inte om att göra radikala förändringar eller att straffa sig själv med förbud. Nyckeln ligger i att skapa hållbara vanor genom att gradvis förändra både matvanor och träningsrutiner. Viktminskning är en långsiktig process – det är viktigt att ha tålamod och inte ge upp.

ANNONS

Läs också:

Styrketräning: Avgörande för kroppens hälsa

Sund kost kan förlänga livet trots dålig genetik

Guide: Så väljer du rätt träningsform

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS