News55

Sund kost kan förlänga livet trots dålig genetik

Sund kost har en stor inverkan på livslängden.
Sund kost har en stor inverkan på livslängden.
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 30 apr. 2024Publicerad: 30 apr. 2024

En ny studie från USA visar att hälsosam kost och sund livsstil kan förlänga livet med över fem år trots dåliga gener.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare vid University of California i San Diego samlade in data från mer än 350 000 deltagare – information om deras genetik, utbildning, socioekonomiska förhållanden och sjukdomshistoria.  
– Med all data utvecklade vi en stark metodik, berättar Dr Aladdin Shadyab, docent i folkhälsa och medicin vid University of California San Diego för CNN.

En omfattande studie

I början av studien fick varje deltagare en riskpoäng efter att man sammanställt antalet gener som påverkar livslängden. Deltagarna betygssattes också utifrån livsstil och följdes under drygt ett decennium. Det långa tidsspannet hjälpte forskarna att bedöma deltagarnas potentiella livslängd.

I studien kom man fram till att personer med osund livsstil löpte 78 procents större risk att dö i förtid oavsett genetik.

Faktorer som inverkar på livslängd

Fyra faktorer identifierades med direkt inverkan på risken för tidig död:

  • rökning
  • regelbunden fysisk aktivitet
  • sömn
  • kost
  • alkohol/droger

Sju till åtta timmars sömn per natt anses ligga inom normala värden. Aktuell rekommendation i USA för vuxna är minst 150 minuters måttlig fysisk aktivitet och styrketräning ett par gånger i veckan. I Sverige rekommenderas 10.000 steg dagligen och regelbunden träning på gym.

ANNONS

Extremdieter aldrig bra

Det är intressant att notera den positiva inverkan som en sund och allsidig kost faktiskt har. Egentligen är inte de nyttigaste extremdieterna speciellt bra eftersom man sällan får i sig allt som behövs om man följer sådana. Det handlar om att finna en balans och äta hållbart. 

Yoghurt är bra både mot benskörhet och för stabilare tarmflora samtidigt som man bör unvika sötade yoghurtprodukter. En annan, enkel rekommendation är att äta potatis och lök som är både billig och nyttig – även rik på antioxidanter.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS