Att läsa en bok från pärm till pärm, eller lyssna koncentrerat på ett samtal, kräver i dag ofta en större ansträngning än förr på grund av mobilen.


Mest läst i kategorin
Forskare pekar nu ut mobilens plats i vardagen som en av huvudorsakerna.
När psykiatrikern Anders Hansen för ett antal år sedan plötsligt märkte att hans läsande förändrats, väcktes en nyfikenhet. Varför valde han mobilen framför en bok – trots att han alltid älskat att läsa?
Experimentet att lägga mobilen i ett annat rum fungerade. Läsningen flöt på. Men frågan om varför skärmen lockade så starkt lämnade honom inte, skriver SvD.
Ett svar fanns i forskningen om så kallade superstimuli – saker som på ett extremt sätt triggar våra hjärnors belöningssystem.
Likt trutungarna i ett klassiskt försök på 1940-talet, som hellre pickade på en röd prick på en penna än på sina egna föräldrars näbb, verkar vi styras mot det mest intensiva intrycket. I dagens samhälle är det ofta telefonens skärm som fungerar just så.
MISSA INTE: Lär dig skydda dig själv: Bedragare härjar i vardagen
Fysiologiska spår av en digital vardag
Men det är inte bara hjärnan som påverkas. En studie från Durham University visar att våra kroppar reagerar när vi använder sociala medier.
I ett försök fick unga vuxna scrolla i sina Instagramflöden i 15 minuter.
Forskarna noterade att deltagarnas puls sjönk – samtidigt som svettproduktionen ökade. En motsägelsefull reaktion som tyder på ett slags avslappnad koncentration – men också att kroppen reagerar på sätt som liknar dem vid stress.
MISSA INTE: Flera glassar försvinner – här är listan för 2025
Senaste nytt
Svetten rinner på grund av mobilen
När testpersonerna avbröts och ombads byta aktivitet steg pulsen, medan svetten fortsatte rinna. Och när de helt förbjöds att använda mobilen började många känna oro och rastlöshet.
Forskarna tolkar detta som tecken på att sociala medier aktiverar beroendemönster – även om det inte rör sig om ett klassiskt substansberoende.
Det mest slående var att kroppens reaktioner var desamma, oavsett hur beroende av sociala medier deltagarna själva uppgav sig vara. Det antyder att ingen är helt immun.

Tonårsflickor särskilt utsatta av mobilen
Bland unga tjejer i högstadiet syns ett tydligt samband mellan mycket tid på sociala medier och ökade besvär med ångest. Det visar en studie där över tusen flickor från skolor runt om i Stockholms län deltog.
Många av dem använde dagligen appar som Instagram och Snapchat, och forskarna såg att de som tillbringade mer tid i apparna också uppvisade lägre självkänsla.
Det var inte möjligt att säga exakt vad som kom först – om den sämre självkänslan ledde till ökad närvaro på sociala medier, eller om det var tvärtom.
MISSA INTE: Böter väntar högljudda mobilanvändare
Självbilden lider av mobilen
Men resultaten visar att något händer i mötet mellan flickors självbild och livet på nätet.
För många tycks skärmtiden bli en grogrund för negativa känslor, särskilt när det egna värdet mäts mot vad andra visar upp.
Forskarna bakom undersökningen menar att det är viktigt att sätta in stöd tidigt. Det handlar både om att erbjuda hjälp till de som redan mår dåligt och om att förebygga ohälsa genom att stärka självkänslan innan problemen hinner växa sig stora.
Att arbeta långsiktigt med hur unga ser på sig själva blir därmed en nyckelfråga – i en tid då mobilen ofta är den främsta spegeln.
Ett första steg bort från skärmarna
Vad kan man då göra? Anders Hansen föreslår en enkel metod: att medvetet lägga mobilen i ett annat rum under stunder då man vill vara fokuserad.
Det är ingen mirakelkur, men det fungerar. Vill man läsa en bok i lugn och ro – stäng av mobilen.
Och lyssnar man på ljudbok, försök inte stressa igenom. Att sakta ner kan göra hela skillnaden.
Tekniken är inte fienden i sig. Men att förstå vilka effekter den har – på hjärnan, kroppen och vårt psyke – är avgörande för att återfå kontrollen över vår uppmärksamhet.
Läs mer om ekonomi:
SEB spår starkare krona – dollarn kan tappa rejält
Passa på: Sista chansen till stora rabatter på små båtar

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och resor.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och resor.