Risken att utveckla typ 2-diabetes kan minska med 21 procent av att äta minst fem små portioner mörk choklad i veckan.
Mest läst i kategorin
Enligt en observationsstudie ökar hälsofördelarna när konsumtionen av mörk choklad ökar från noll till fem portioner per vecka, det skriver CNN.
I studien är dock en portion choklad bara drygt 28 gram så en 100-grams chokladkaka räcker i tre och en halv dag, och för att ha en hälsosam effekt måste chokladen vara mörk.
Gäller inte mjölkchoklad
Tillhör du dem som föredrar mjölkchoklad har du ingen nytta av din chokladkonsumtion, studien fann nämligen att mjölkchoklad över tid kan kopplas till överdriven viktökning och överdriven viktökning är en viktig bidragande orsak till utvecklingen av typ 2-diabetes.
“Mörk choklad och mjölkchoklad har liknande nivåer av tillsatt socker, fett och kalorier, men den viktigaste skillnaden är att mörk choklad innehåller mer kakao”, säger studiens huvudförfattaren Binkai Liu till CNN.
Hon är doktorand vid näringsavdelningen vid Harvard TH Chan School of Public Hälsa i Boston, USA.
Flavanoler
Kakao innehåller flavanoler som fungerar som antioxidanter och minskar inflammation, som kan utlösa eller förvärra kroniska tillstånd som diabetes och hjärtsjukdomar.
Ju högre andel kakao chokladen innehåller, desto fler flavanoler innehåller den.
Studien kan inte bevisa orsak och verkan, men Binkai Liu tror att den högre andelen kakao i mörk choklad kan vara en orsak till de olika effekterna av ljus och mörk choklad.
“De bioaktiva föreningarna i kakao som kallas flavanoler har i djurstudier och småskaliga humanexperimentella studier visat sig förbättra insulinkänsligheten och minska oxidativ stress och inflammation, som alla är komponenter i patofysiologin för diabetes”, säger Nestoras Mathioudakis till CNN.
Han är medicinsk chef för Diabetes Prevention and Education Program vid Johns Hopkins Medicine i Baltimore, USA, och har inte varit involverad i studien, men även han tror att det kan vara den höga flavonolhalten i mörk choklad som har positiva effekter.
Rödvin och choklad minskar risken för demens
En kost rik på flavonoider, växtföreningar som finns i te, rödvin, bär och mörk choklad, kan avsevärt minska risken för demens.