En kost rik på flavonoider, växtföreningar som finns i te, rödvin, bär och mörk choklad, kan avsevärt minska risken för demens.
Mest läst i kategorin
Forskare tror att flavonoider kan ha en skyddande effekt på hjärnceller och hjälpa till att blockera uppbyggnaden av beta-amyloidplack, som är ett kännetecken för Alzheimers, det rapporterar Daily Mail.
Under sex år analyserade forskare från irländska Queen’s University Belfast, kostdata från mer än 120 000 britter mellan 40 och 70 år.
De fann att sex extra tillskott av flavonoidrika livsmedel om dagen, särskilt bär, te och rödvin, var associerat med 28 procents lägre risk för demens.
Gav mest riskminskning
Den största riskminskningen observerades hos deltagare som varje dag konsumerade minst två av dessa livsmedel: fem koppar te, ett glas rött vin eller en halv normal portion bär.
Ålder och genetik bidrar mycket till utvecklingen av demens, men forskarna menar att bevisen tyder på att kosten kan spela en viktig roll i att förebygga sjukdomen.
“Fynden var mest märkbara hos individer med en hög genetisk risk såväl som dem med symtom på depression”, säger professor Aedin Cassidy, från Institutet för global livsmedelssäkerhet vid Queen’s University Belfast, till Daily Mail.
Flavonoider
Forskarna tror att det här beror på att flavonoider har flera hälsofördelar, som antioxidanter, antiinflammatoriska egenskaper och anti-canceregenskaper.
Flavonoider har också kopplats till minskad risk för kroniska sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, samt förbättrad kognitiv funktion.
Enligt forskarna kan identifiering av flavonoidrika livsmedel hjälpa till att formulera kostrekommendationer som är värdefulla både för folkhälsoinitiativ och för forskning.
“Dessa resultat ger ett tydligt folkhälsobudskap eftersom de antyder att en enkel åtgärd som att öka den dagliga konsumtionen av flavonoidrika livsmedel kan minska risken för demens, särskilt i befolkningar med hög risk”, säger Amy Jennings till Daily Mail.
Hon arbetar på skolan för biologiska vetenskaper vid Queen’s university Belfast, och säger vidare att förebyggande insatser för att förbättra hälsa och livskvalitet samt minska sociala och ekonomiska kostnader bör vara en viktig folkhälsoprioritering.
Frossa i choklad varje dag – slipp hjärtattack
Flera studier lyfter fram chokladens hälsosamma egenskaper och enligt en forskarrapport kan choklad förhindra hjärtattack.