News55

Narkolepsi efter vaccinet – Nytt hopp för de drabbade

narkolepsi
Ett nytt läkemedel verkar lovande för att motverka narkolepsi. (Foto: AndresR Images och Vladeep Images)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 16 maj 2025Publicerad: 16 maj 2025

För den grupp svenskar som drabbades av narkolepsi efter vaccination med Pandemrix kan en ny behandling bli ett efterlängtat genombrott. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie visar att läkemedelskandidaten oveporexton kan göra stor skillnad för personer med narkolepsi. Flera av symtomen de oftast lider av såsom vakenhet och trötthet dagtid, förbättrades under behandlingen, skriver Dagens Medicin.

“Om de här resultaten står sig och detta blir ett godkänt läkemedel skulle det betyda väldigt mycket för den här patientgruppen”, säger Anne-Marie Landtblom, professor emeritus i neurologi vid Uppsala universitet, till Dagens Medicin.

Ett välkänt problem hos personer med narkolepsi är att de saknar ett hormon som heter Orexin. Hormonet har en central roll i att styra sömn och vakenhet, skriver SvD.

Hos dem som drabbades efter vaccinering mot svininfluensan 2009 tros en autoimmun reaktion ha orsakat skador på just de nervceller som producerar orexin.

MISSA INTE: Sverige leder insats mot kriminella ligor: 57 personer gripna

Riktad effekt mot narkolepsi

Det nya läkemedlet, oveporexton, är särskilt utformat för att stimulera de receptorer som normalt aktiveras av orexin. 

Genom att efterlikna kroppens eget signalsystem kan substansen kompensera för bortfallet av orexin. I en nyligen genomförd fas 2-studie visade behandlingen mycket god effekt efter åtta veckor.

ANNONS

Patienterna som behandlades med oveporexton somnade långsammare på kvällarna, vilket tyder på ökad vakenhet under dagtid. Så mycket som 95 procent fick normaliserad dagtrötthet och många rapporterade minskade kataplexiattacker – plötsliga förlamningstillstånd som ofta utlöses av skratt eller starka känslor.

De vanligaste biverkningarna var insomni under inledningen av behandlingen och ökad urinträngning. Trots detta beskrivs läkemedlets effekt som klart starkare än nuvarande alternativ.

narkolepsi
Ungefär 450 personer fick narkolepsi efter vaccinet mot svininfluensan 2009. (Foto; RuslanDashinsky och Superohmo Images)

MISSA INTE: Finland ändrar järnvägen – slutar helt med rysk räls

ANNONS

Första behandlingen med riktad påverkan

Till skillnad från dagens behandlingar, som främst riktar sig mot symptomen, påverkar oveporexton den bakomliggande mekanismen i sjukdomen. Det finns i dag inga godkända läkemedel som direkt adresserar orexinsystemet vid narkolepsi.

“Studien verkar vara mycket välgjord och det är världsledande forskare inom narkolepsifältet som står bakom den. Resultaten är oerhört glädjande”, säger Anne-Marie Landtblom, som även är ansvarig för narkolepsiregistret inom Svenska neuroregister, till Dagens Medicin.

Behandling av narkolepsi i Sverige består idag främst av centralstimulantia för att motverka sömnighet samt antidepressiva för att lindra kataplexi, vilket är en plötslig och tillfällig muskelsvaghet eller förlamning.

ANNONS

Vid svårare fall används även de icke-subventionerade läkemedlen Xyrem och Wakix. Dessa kan erbjudas vid särskilda behov, men hanteringen och tillgången varierar mellan regionerna.

MISSA INTE: Läkare slår larm: Systemet tappar livsviktiga ord

Nästa steg: fas 3-studie för att bota narkolepsi

Den aktuella fas 2-studien omfattade 112 patienter som fick olika doser av oveporexton eller placebo. 

Nu pågår en större fas 3-prövning som ska bekräfta resultaten. Bakom utvecklingen står läkemedelsföretaget Takeda, som räknar med att presentera resultaten senare i år.

Runt 450 personer i Sverige har hittills fått ersättning efter att ha utvecklat narkolepsi i samband med Pandemrix-vaccination. Men sjukdomen förekommer även oberoende av vaccination, ofta med samma underliggande autoimmuna mekanism.

Läs mer om ekonomi:

PRO i möten med bankerna: “Bedrägerierna rusade i väg”

ANNONS

Därför har priserna på flygresor skjutit i höjden

Sommargäster med hemtjänst – semesterkommuner lider

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS