News55

Ny metod återställer funktion vid Alzheimers

En hjärna och frågetecken. Forskare har lyckats vända och återställa symtomen på Alzheimers med en ny syntetisk peptid som kan interagera med hjärnans minnescenter
Forskare har lyckats vända och återställa symtomen på Alzheimers med en ny syntetisk peptid som kan interagera med hjärnans minnescenter. (Illustration: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 juni 2024Publicerad: 26 juni 2024

Forskare i Japan har hittat en metod som inte bara stoppar Alzheimers sjukdom utan även återställer kognitiv funktion.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen av demens. Det är en progressiv sjukdom som förknippas med minnesförlust och kognitiv försämring i de delar av hjärnan som är involverade i tanke, minne och språk, det skriver Newsweek.

Proteinet tau

Forskare tror att Alzheimers orsakas av onormal uppbyggnad av proteiner i och runt hjärnceller. I de onormala uppbyggnaderna av proteiener har två huvudproteiner identifierats, varav det ena kallas tau.

Proteinet tau spelar under normala omständigheter en viktig roll i den kemiska kommunikationen som gör att meddelanden kan överföras mellan olika hjärnceller. 

Men under de tidiga stadierna av Alzheimers börjar det här proteinet lossna från det nätverk av fibrer som det tillhör.

Det fritt flytande tau-proteinet börjar klumpa ihop sig och sveper, när det gör det, upp andra viktiga cellulära proteiner. Bland de viktiga proteinerna finns proteiner som är involverade i att skicka signaler mellan hjärnceller.

ANNONS

Återställer kommunikationen

Det finns i dag inget känt botemedel mot Alzheimers sjukdom, men nu erbjuder ny forskning en spännande ny kandidat för framtida behandlingar.

ANNONS

Den nya kandidaten inte bara stoppar sjukdomen utan kan också återställa kognitiv funktion.

Forskare har lyckats vända symtomen på tidig Alzheimers hos möss genom att återställa kommunikationen mellan deras skadade hjärnceller. 

Det är forskare från Okinawa Institute of Science and Technology Graduate University i Japan som har hittat ett sätt att förhindra att tau-proteinet sveper upp viktiga signalmolekyler, vilket återställer den förlorade kommunikationen mellan hjärncellerna.

Syntetisk peptid

Behandlingen involverar en syntetisk peptid kallad PHDP5, som enligt forskarna lätt kan passera blod-hjärnbarriären och interagera med hjärnans minnescenter. 

Efter att ha testat sin peptid i möss med Alzheimers-liknande symtom kunde forskarna visa att den återställande de tidiga symtomen på Alzheimers sjukdom. 

Studiens huvudförfattare, Chia-Jung Chang, säger i ett pressmeddelande att de framgångsrikt har vänt symptomen på Alzheimers sjukdom hos möss.

“Vi var glada över att se att PHDP5 avsevärt räddade inlärnings- och minnesbrister hos mössen,” säger Chia-Jung Chang i pressmeddelandet.

ANNONS

Transplantation kan bli ny behandling mot Alzheimers

En ny upptäckt kan öppna för nya spännande vägar till framtida behandlingar av Alzheimers sjukdom, och andra åldersrelaterade neurodegenerativa sjukdomar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS