News55

Transplantation kan bli ny behandling mot Alzheimers

En kvinna med Alzheimers matas. Att drabbas av Alzheimers sjukdom är förödande både för den som drabbas och för dem runt den drabbade. Nu har forskare i Kina gjort en upptäckt som kanske kan leda till nya behandlingar
Att drabbas av Alzheimers sjukdom är förödande både för den som drabbas och för dem runt den drabbade. Nu har forskare i Kina gjort en upptäckt som kanske kan leda till nya behandlingar. (Foto: TT/AP/Apichart Weerawong)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

En ny upptäckt kan öppna för nya spännande vägar till framtida behandlingar av Alzheimers sjukdom, och andra åldersrelaterade neurodegenerativa sjukdomar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen av demens och förknippas med minnesförlust och kognitiv försämring i de delar av hjärnan som är involverade i våra tankar, vårt minne och vårt språk, det skriver Newsweek.

Alzheimers sjukdom

Idag finns det inget känt botemedel mot Alzheimers, men forskare tror att det orsakas av onormal uppbyggnad av proteiner i och runt hjärncellerna.

Vad som gör att dessa proteiner på ett onormalt sätt börjar ansamlas i hjärnan är fortfarande oklart, men en kombination av genetik och miljöfaktorer spelar sannolikt in. 

Personer med vissa genetiska varianter kan dock ha en ökad sannolikhet att utveckla sjukdomen och ungefär hälften av ”riskgenerna för Alzheimers” är involverade i processer i immunsystemet.

Det tyder på att det kan finnas ett samband mellan immunfunktion och Alzheimers sjukdom.

ANNONS

Vårt immunsystem

När vi åldras börjar vi producera färre immunceller, dessutom har de vi har blivit mindre effektiva. 

ANNONS

Det här kallas immunosenscens, och det minskar vår kropps förmåga att rensa bort de onormala proteinansamlingarna i hjärnan, som tros orsaka Alzheimers. 

Under hela vårt liv producerar våra kroppar kontinuerligt vita blodkroppar genom stamcellsreservoarer i vår benmärg. 

När vi åldras förlorar de här stamcellerna gradvis sin regenerativa potential, vilket gör dem mindre effektiva, det bidrar till att vårt immunsystem försämras.

Benmärgstransplantation

Nu tyder ny forskning från Third Military Medical University i Kina på att benmärgstransplantationer från unga donatorer potentiellt kan bromsa utvecklingen av Alzheimers sjukdom genom att ”föryngra” äldre patienters immunsystem.

Forskarna transplanterade benmärgsvävnad från unga möss till äldre möss med Alzheimerliknande proteinuppbyggnader i sina hjärnor och kunde visa på en “betydande minskning” av proteinklumparna i de äldre mössens hjärnor. 

De äldre mössen visade också minskad hjärncellsdegeneration, neuroinflammation och Alzheimerliknande beteenden.

“Vår studie ger bevis för att immunsystemets föryngring representerar en lovande terapeutisk metod för Alzheimers sjukdom”, skriver forskarna i sin studie.

ANNONS

Alzheimers sjukdom förbättras av ändrad livsstil

I en ny studie förbättrade fem livsstilsförändringar hjärnans funktion hos personer med tidig Alzheimers sjukdom.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS