Frätskador på tänder är ett problem som ökar, men fram tills nu har det inte funnits något sätt för tandvården att kartlägga den här utvecklingen.
Mest läst i kategorin
En tandsköterska i Uddevalla säger till Sveriges Radio att tandvården inte har något sätt att mäta frätskador på tänderna som den har med karies.
Enligt henne saknar mottagningen där hon jobbar därför kunskap om sina patienters frätskador.
Socialstyrelsens metod
Socialstyrelsens expertgrupp har nu tagit fram en ny metod för att kartlägga de skador som bland annat energidrycker kan orsaka på ungdomars tänder.
Den nya metoden som Socialstyrelsen har tagit fram håller sakta på att fasas in både inom privat och offentlig vård.
Modernt fenomen
Carl-Fredrik Arnelund är överläkare och har varit inblandad i arbetet med att ta fram den nya metoden.
”Det här är ett ganska modernt fenomen egentligen, att vi kan konstatera att tänder smälts ned av, framförallt sura drycker och det är ju huvudsakligen bland ungdomar, energidrycker, kolsyrade läskedrycker”, säger han till Sveriges Radio.
Energidrycker upp 90 procent – läkarnas dom
Konsumtionen av energidrycker exploderar. Nu ökar den starkt även bland äldre. Här är hjärnforskarnas dom om vad följden kan bli.
Han säger vidare att man kan säga att det här till stor del är en levnadsvanesjukdom.
Det Socialstyrelsen har tagit fram är en treradig skala där man kartlägger hur omfattande frätskadorna är.
Både permanenta tänder och mjölktänder hos barn ska graderas.
Carl-Fredrik Arnelund säger att det finns studier som visar på att man kan se erosionsskador som breder att sig i befolkningen redan när barn är i femårsåldern, det rapporterar Sveriges Radio.
Så mycket energidrycker kan du dricka på en dag
Om du tillhör dem som brukar dricka energidrycker för att få en energiboost bör du tänka på att för mycket av dessa drycker kan ge biverkningar.