News55

Nya kostråd för bättre hälsa: Fullkorn i fokus

fulllkorn
De nya kostråden från Livsmedelsverket är tydliga: vi bör äta mer fullkorn för att må bättre och för att stödja en hållbar livsmedelsproduktion i Sverige. (foto: Tim Aro / TT & Måns Langhjelm / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 30 apr. 2025Publicerad: 02 maj 2025

Livsmedelsverket har nyligen presenterat nya kostråd som lyfter fram vikten av att äta mer fullkorn för en bättre hälsa.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt de senaste rekommendationerna bör vi sträva efter att få i oss 90 gram fullkorn per dag.

Men varför är fullkorn så viktigt, och hur kan vi lätt integrera det i vår dagliga kost?

Här går vi igenom de viktigaste punkterna i de nya råden.

MISSA INTE: Snart kommer giftstormen till Eskilstuna – invånarna flyttar. News55

”Råden utgår från vad som är bra för hälsan att äta och vilar på en stark vetenskaplig grund” säger Britta Ekman, Enhetschef på enheten för hållbar livsmedelskonsumtion på Livsmedelsverket. (Foto: Pexels)

Vad är fullkorn?

Fullkorn är hela kornet från spannmål, vilket innebär att det innehåller alla delar av kornet: skalet (det yttre lagret), grodden och endospermet (det inre lagret), förklarar Livsmedelsverket.

Till skillnad från raffinerade korn, där skal och grodd tas bort, behåller fullkorn alla sina näringsämnen, som fiber, vitaminer, mineraler och antioxidanter.

ANNONS

Exempel på fullkornsprodukter är havregryn, fullkornsbröd, quinoa fullkornspasta.

ANNONS

Så främjar det din hälsa

Fullkorn är inte bara en källa till viktiga näringsämnen som fiber, vitaminer och mineraler – det har även en positiv effekt på vår hälsa, uppger Fullkornsfrämjandet i ett pressmeddelande.

Studier visar att ett högt intag av fullkorn kan minska risken för flera kroniska sjukdomar, som hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa cancerformer.

Det hjälper även till att hålla blodsockret stabilt och förbättrar matsmältningen, vilket gör det till ett viktigt livsmedel för att förebygga hälsoproblem.

En hållbar livsmedelskonsumtion

Det handlar inte bara om hälsan – fullkorn är också en viktig del i arbetet för en mer hållbar livsmedelsproduktion.

Genom att välja fullkorn som är odlat i Sverige kan vi bidra till en bättre livsmedelsberedskap och stödja svenska bönder.

ANNONS

Det är ett sätt att säkra vår försörjning av livsmedel, särskilt under osäkra tider när global handel kan påverkas.

Enkla sätt att öka intaget av fullkorn

Att få i sig den rekommenderade mängden fullkorn varje dag kan vara enklare än man tror.

En bra strategi är att börja dagen med till exempel havregrynsgröt eller en skiva fullkornsbröd till frukost.

Du kan också välja fullkornsflingor eller knäckebröd för att snabbt öka ditt intag.

Det finns ett brett utbud av fullkornsprodukter i butiken, både ljusa och mörka bröd, så att det passar olika smaker.

Hur följer du de nya kostråden?

Enligt en färsk undersökning vill 44 procent av svenskarna äta mer fullkorn, men det är fortfarande många som inte når upp till den rekommenderade mängden.

ANNONS

För att göra det lättare att följa råden rekommenderas det att du planerar måltider med fullkorn, som att byta ut vitt bröd mot fullkornsbröd eller lägga till fullkorn i sallader och soppor.

Se även:

Tio näringsrika och billiga livsmedel. News55

För mycket ultraprocessad mat kan förändra ansiktet. News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Julia Lundberg
Julia Lundberg

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

Julia Lundberg
Julia Lundberg

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

ANNONS
ANNONS