Att godis, vitt bröd och kokt ris ger blodsockertoppar känner många säkert till, men även helt oväntade livsmedel kan utlösa dessa sockertoppar.


Mest läst i kategorin
På fackspråk kallas blodsockertoppar för hyperglykemi och de kan göra dig orkeslös. Motsatsen, hypoglykemi, är när blodsockret sjunker snabbt till djupa dalar, det skriver Svenska Dagbladet.
Det sker när kroppen får i sig fiberfattiga kolhydrater så att den måste utsöndra mycket av hormonet insulin för att snabbt kunna sänka den höga halten glukos i blodet.
När kroppen på kort tid utsöndrar mycket insulin kan blodsockret sjunka ned i en dal och när det sjunker ned under den nivå det hade innan måltiden blir vi hungriga och vill gärna äta någonting sött, det visar forskning.
Risk för hypoglykemi
Om det vi äter innehåller mycket socker samt lite fibrer och protein är risken för att vi ska drabbas av hypoglykemi större.
Om blodsockernivån blir väldigt låg kan vi få obehagliga svettningar och skakningar och om den blir för låg kan vi bli medvetslösa.
För personer som tar insulin är den risken störst, men du kan även drabbas om du inte har ätit en dag, om du har tränat hårt eller druckit för mycket alkohol.
Under fyra veckor har SvD låtit fem av sina reportrar testa sensorer för kontinuerlig blodsockermätning och det var många livsmedel som fick deras blodsockernivåer att rusa, för att sedan snabbt dala drastiskt.
Havrelatte och thaimat
En del av dessa snabba blodsockerhöjare förvånade, som havrelatte. Jämfört med en latte på vanlig mjölk ökade latten på havremjölk blodsockervärdet ungefär dubbelt så mycket för alla i SvD:s testpatrull.
Havremjölk innehåller mer kolhydrater än komjölk och det innehåller maltos, en sockerart som bryts ned till glukos snabbare än mjölksockret laktos.
Komjölk innehåller protein och fett som dämpar blodsockerpåslaget lite grann och havremjölk innehåller fibrer som kan ha en liknande effekt.
Thaimat visade sig också vara en dold sockerfälla, det beror på att rätterna ofta serveras med vitt ris eller risnudlar som höjer blodsockret, dessutom smaksätts maten ofta med socker.
Ris och pasta
Ris är en blodsockerhöjare, särskilt kortkornigt ris som är extra klibbigt.
Blodsockret påverkas mindre av pasta än av ris, det beror på att pastadegen binds samman av gluten som gör att kolhydratenra bryts ned långsammare än i ris.
Fullkornspasta påverkar blodsockret mindre än vanlig pasta.
Frukostflingor gav höga utslag på blodsockermätarna, det beror på att frukostflingor och frukostmüsli innehåller mycket tillsatt socker, som exempelvis kornmaltsirap.
Frukt och fruktos
Frukt kan ge sockertoppar, men det är stor skillnad på olika frukter. Tropiska frukter innehåller mer socker än nordiska frukter.
Enligt Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet, är fruktos, den typ av socker som finns i frukt och bär, inget att oroa sig för, så länge källan till fruktosen är frukt och bär.
Fruktos påverkar blodsockret först när det har passerat levern. Det ger nästan ingen höjning av blodsockret men större inlagring av fett i levern.
Fruktos är främst ett problem om vi konsumerar det i stora mängder, exempelvis genom sötade drycker.
Lättmosade frukter
Kerstin Brismar säger att alla frukter som kan mosas sönder med en gaffel, som exempelvis gula bananer, har mindre fibrer och ökar därför blodsockret mer och snabbare.
Bananer kan ge höga blodsockertoppar. Det beror även på att bananer innehåller mycket stärkelse som bryts ned till glukos när de mognar.
Kerstin Brismar menar att sådana lättmosade frukter helst bör ätas till frukost eftersom insulinkänsligheten då är tillräcklig för att blodsockret inte ska bli högt länge.
Nötter, popcorn och potatischips
Nötter och popcorn ökar knappt blodsockret alls när SvD:s testpanel testar och potatischips ger mindre påverkan än de väntat sig.
Popkorn och nötter innehåller mycket fibrer, nötter innehåller dessutom protein och fett, sådant som dämpar blodsockret.
Snacks, som chips, förknippas ofta med andra risker än blodsockertoppar. De är lätta att överäta, innehåller mycket salt och hårt processade fetter.
SvD:s testresultat visade att potatischips inte höjde blodsockret så mycket trots att de anses ha högt glykemiskt index GI, som är ett mått på hur snabbt och mycket ett livsmedel höjer blodsockernivån. Kanske beror det på att de innehåller mycket fett?
Livsmedelsverket rekommendation
Lena Eliasson som är professor i experimentell diabetesforskning vid Lunds universitet säger att det är helt normalt med enstaka blodsockertoppar efter en måltid.
Det som är viktigt är hur ofta det här sker. När vi äter snabba kolhydrater och socker ofta får inte betacellerna i bukspottskörteln, som producerar insulin, eller de insulinkänsliga cellernas receptorer vila.
Det kan göra att vårt insulinsystem blir utmattat men hur känsliga vi är för det varierar från person till person. Det finns även en ärftlig faktor.
“Jag tycker att man ska följa Livsmedelsverket rekommendation som är att ha uppehåll och äta vid regelbundna tidpunkter, så att blodsockret hinner stabilisera sig på normala nivåer mellan målen”, säger Lena Eliasson till SvD.
Läs mer på News55: Bananens färg visar vad den innehåller

Erfaren journalist, både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och Samhället för News55.

Erfaren journalist, både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och Samhället för News55.