En nationell undersökning visar att allt färre äldre är nöjda med äldreomsorgen. Både hemtjänst och särskilt boende får sämre omdömen jämfört med tidigare år, vilket väcker oro bland experter.


Mest läst i kategorin
Socialstyrelsens årliga undersökning ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” har genomförts sedan 2013. Enkäten är ett sätt för äldre att uttrycka sina åsikter och ger underlag till politiker och verksamhetsansvariga när de ska utveckla äldreomsorgen.
Resultaten visar att förtroendet för vården minskar, trots att en del äldre upplever förbättrad hälsa. Enligt tidningen Senioren visar enkäten att var tredje person mår bättre, både psykiskt och fysiskt, samtidigt som de tycker att den omsorg de får har blivit sämre.
Minskat tillfredställelse i hemtjänsten
Det är omkring 220 000 personer, som är 65 år eller äldre och har hemtjänst eller bor i ett särskilt boende för äldre, som har svarat på enkätfrågorna. Jämförelsen gäller åren 2013 till 2024, då årets svar ännu inte är sammanställda.
Bland de med hemtjänst har andelen som tycker att personalen kommer på utsatt tid sjunkit från 86,2 procent år 2013 till 80,2 procent i den senaste mätningen. Även andelen som upplever att personalen meddelar förändringar i förväg har minskat.
Senaste nytt
Äldreomsorgens resultat visar viktiga förändringar
Carolin Holm, utredare på socialstyrelsen, betonar att även små förändringar i resultaten är betydelsefulla, eftersom enkäten når så många äldre.
“Även förändringar på så lite som en procent är signifikanta på riksnivå i denna undersökning, eftersom det är ett så stort antal personer som svarar”, säger hon enligt DN.
Hög personalomsättning påverkar relationerna
Carina Benjaminsson, sakkunnig på Pensionärernas riksorganisation (PRO), framhåller att de som arbetar inom hemtjänsten gör sitt yttersta för att hjälpa de äldre.
Problemet ligger i hög personalomsättning och minskad kontinuitet. Hon menar att många äldre vill veta vem som kommer hem till dem och när.
“Relationen med personen blir väldigt viktig. Man släpper in dem i sitt hem och de ska bädda, laga mat eller duscha en. Det är klart att det blir trevligare om man vet vem det är och kan namnet”, säger hon.
Sämre tillgång till läkare i särskilt boende
I särskilt boende har missnöjet också ökat. Särskilt tydligt är det på frågan om hur lätt det är att få träffa läkare vid behov. Här har andelen som tycker det är lätt sjunkit från 60 procent 2013 till 50,2 procent förra året.
Nya frågor om språk och kompetens
Två nya frågor lades till i enkäten 2024: om personalen har den kompetens som krävs och om de pratar svenska tillräckligt bra. Över 86 procent svarade ja på båda.
Socialstyrelsen lyfter att dessa områden tidigare har varit återkommande problem i flera kommuner, det skriver DN. Carolin Holm betonar att:
“Det är viktigt för den äldres trygghet och säkerhet att de kan kommunicera med personalen”.
Behov av satsningar på äldreomsorgen
Både Socialstyrelsen och PRO menar att utvecklingen är alarmerande. För att vända trenden krävs satsningar på äldreomsorgen.
“Sker ingenting så är det nog bara början på den här negativa utvecklingen. Vi behöver vända den. Men jag ser inga såna initiativ i nuläget”, säger Carina Benjaminsson.
Läs mer på News55: Bill Gates oväntade ord – om Sverige

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.