News55

PFAS i vin bara början – TFA finns nästan överallt i svensk natur

TFA
PFAS-ämnet TFA hittas i 90 procent av grundvattnet man testar. (Foto: Halvard Alvik/NTB/TT)
Paulina Monzón
Paulina Monzón
Uppdaterad: 19 maj 2025Publicerad: 19 maj 2025

Den syntetiska kemikalien TFA sprids via regn och rinner rakt in i vårt dricksvatten. Nu larmar forskare om att vi står inför en tickande miljö- och hälsobomb – helt utan fungerande rening eller kontroll.

ANNONS

Mest läst i kategorin

När rapporten om höga halter av PFAS-ämnet TFA i vin slog ner i maj väckte det uppmärksamhet och rapporterades om bland annat av Dagens Nyheter. Men för forskare som länge följt dessa så kallade evighetskemikalier var fynden bara toppen av ett isberg. I ett pågående projekt från Sveriges geologiska undersökning (SGU) hittar man nu TFA i grundvattnet vid över 90 procent av mätpunkterna – även i områden långt från kända utsläpp.

“Vi hittar TFA i grundvattnet nästan var vi än letar”, säger Lars Rosenqvist, statsgeolog vid SGU, till Dagens Nyheter.

TFA är en mycket liten molekyl i PFAS-familjen, vilket gör att den enkelt följer med vattnets kretslopp. Till skillnad från andra PFAS-ämnen fastnar den inte i konventionella filter och är i princip omöjlig att få bort när den väl tagit sig in i naturen.

MISSA INTE: ”UV-bada” – Ny trend påskyndar hudens åldrande

Sprids med regnet – rinner rakt igenom reningsverken

Den största skillnaden jämfört med äldre miljögifter som PCB och DDT är TFA:s extrema rörlighet. Den sprids via atmosfären och regnar ner över hela landet – och därmed också in i grundvatten, vattendrag och dricksvattentäkter. I dag finns inget effektivt skydd.

“Avloppsreningsverken är ju en oerhört viktig barriär i samhället. Men här ser vi hur TFA rinner rakt ut i exempelvis Mälaren, som är dricksvattentäkt för nästan två miljoner människor”, säger Linda Önnby, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Reningen som faktiskt fungerar – omvänd osmos – är extremt dyr och energikrävande och inte möjlig att genomföra i stor skala. Det finns ännu inget beslut om TFA ska omfattas av EU:s gränsvärden för PFAS i dricksvatten.

ANNONS
TFA rinner rakt ut i Mälaren, som är dricksvattentäkt för nästan två miljoner människor. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
ANNONS

TFA: skadligt för djurliv – människors risker ännu okända

Redan 2008 klassades TFA inom EU som farligt för vattenlevande organismer. Studier har visat att det kan påverka både alger, djurplankton och troligen även fisk. För människor saknas ännu tydliga data, men toxikologer varnar för att vänta med åtgärder tills skador blir uppenbara.

“Historien lär oss att det inte är bra att vänta tills det uppstår hälsoproblem”, säger Mattias Öberg, toxikolog vid Karolinska institutet.

Han pekar på kända effekter från liknande ämnen, som ökad förekomst av vissa cancerformer och störningar i immunförsvaret hos barn. Misstankar finns att TFA kan påverka reproduktionen, men forskningen är fortfarande begränsad.

Ett växande globalt problem utan broms

Bilden är likadan i resten av Europa, och då går det att anta även i resten av världen. Eftersom TFA inte bryts ned i naturen, ökar halterna kontinuerligt så länge utsläppen fortsätter. Ämnet bildas som restprodukt från exempelvis köldmedier i luftkonditionering och kylskåp, från bekämpningsmedel i jordbruket och från förbränning av vattenfilter i avfallsanläggningar.

“När man jobbar med sådana här ämnen i miljösammanhang blir det väldigt tydligt att man måste se till helheten. Där är vi inte i dag. Om man löser ett problem på ett ställe så kan det dyka upp på ett annat”, säger Linda Önnby.

ANNONS

“En extremt beständig kemikalie”

TFA har nyligen klassats som en ”potentiell kemisk risk” av det svenska Toxikologiska rådet. SGU:s pågående analyser av bakgrundsnivåer i mark och grundvatten är de första i sitt slag – och ger en alarmerande bild.

“En så extremt beständig kemikalie som ökar i halt kommer förr eller senare att bli problematisk. Vi vill inte ha sådana ämnen i miljön och särskilt inte i vårt dricksvatten”, säger Bert-Ove Lund, toxikolog vid Kemikalieinspektionen och ledamot i Toxikologiska rådet.

Enda sättet att bromsa utvecklingen, menar experterna, är att kraftigt minska användningen av PFAS i samhället – innan halterna når nivåer där effekterna inte längre går att ignorera.

Läs mer:

Äldreomsorgen inför stora utmaningar – kraftig ökning av 85-plussare

Lista: De vänligaste kattraserna – lika sällskapliga som hundar

Nya experiment: Plasten tränger sig in i kärnan av våra celler

ANNONS

Stora skillnader i skydd mot covid – bland de äldre

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS