News55

"Halv sju" – en enkel och mycket effektiv bantningsmetod

Artikelbild
Anders Nylund
Anders Nylund
Uppdaterad: 30 dec. 2016Publicerad: 30 dec. 2016

Nu när storhelgerna ligger bakom oss har många kanske en magrare ekonomi samtidigt som man istället blivit lite fetare om midjan. Ja jag vet, ordet fet låter inte trevligt och ser inte bättre ut i skrift men det är en realitet: Fet, fetare fetast är en skala där många av oss hamnat. När jag själv för ett antal år sedan ökade i vikt och passerade 95 kg så testade jag först både Atkins- och GI metoderna men jag tyckte att smakpaletten saknade vissa nyanser som både potatisen och brödet ger. Därför blev det inga långvariga projekt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu i början av december dök Michael Mosley upp i Stockholm, läkaren som lanserade 5:2 metoden och som ju fick ett enormt genomslag. Och visst gjorde även jag efter en knäledsoperation för fyra år sedan ett försök att plocka kilon med 5:2. Men även där var min karaktär för svag och “2-dagarna” för jobbiga. Dessvärre sjönk mitt humör i takt med vikten dessa dagar.

      LÄS MER: Bockbrännarna bör straffas rejält

Jag beslöt mig då för att pröva en ny väg. Jag fortsatte käka allt det jag tycker om och det alla dagar i veckan MEN med med rejält bantade portioner; två potatisar istället för fyra, en à la Lindström i stället för två, ja ni fattar… Alltså: Hälften så mycket men sju dagar i veckan, där har ni metoden “Halv Sju”.

Här är det dock nödvändigt att ta det lilla lugna och inte hetsa i sig en portion på 7-8 snabba minuter. Gör vi det och låter kniv och gaffel gå som väderkvarnens vingar så hinner vi kanske backa om men efter nån halvtimme känner vi nåt som verkar som ett högtryck i magen. Men tar vi det lugnt så hinner hjärnan registrera födointaget och signalerar efterhand en skön mättnadskänsla. Och efter bara några dagar verkar magsäck anpassa sig och inta ett nytt ”format”.

     LÄS MER: Sanningen om en populär uppkastning

Jag betonar att dessa senare meningar inte vilar på någon vetenskaplig grund men jag har anammat teserna som sanning och det har funkat.

Alltså:
– lägg ned kniv och gaffel då och då under ätandet
– prata i lugn och ro med dom du äter tillsammans med (oj vi får då mer tid att lyssna också!)
– äter du ensam finns nog nån läsvärd tidningsartikel du kan ta in som du annars skulle ha duckat för

Resultatet för mig blev ett tapp på 8-9 kilo och jag skulle kunna gå ner ytterligare men jag är fullt nöjd med att kliva in mellan repen som en fighter i lätt tungvikt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS