News55

Rapport avslöjar: Chefer dricker mest alkohol

Chefer dricker betydligt mer än andra yrkesgrupper
En färsk undersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), genomförd på uppdrag av Systembolaget, visar att chefer dricker betydligt mer än andra yrkesgrupper. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 10 sep. 2024Publicerad: 12 sep. 2024

Chefer, särskilt verkställande direktörer, dricker mest. De har en högre alkoholkonsumtion än flera andra yrkesgrupper, enligt en ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Orsaken tros vara det stora ansvar och den intensiva stress som kommer med rollen.

Alkohol används ofta som ett sätt att hantera stress och överbelastning på jobbet, men vad ligger egentligen bakom denna trend, och vad kan göras åt den? Aftonbladet rapporterar.

Alkohol – ett verktyg mot stress

En färsk undersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), genomförd på uppdrag av Systembolaget, visar att chefer dricker betydligt mer än andra yrkesgrupper.

Verkställande direktörer uppger att de i genomsnitt konsumerar 26 standardglas alkohol per månad, och nära sex av tio dricker intensivt en gång i månaden.

Överkonsumtion av alkohol kan ha långsiktiga effekter på hjärnan och den kognitiva kapaciteten, bland annat påverkas minne och koncentrationsförmåga, vilket News 55 skrivit om tidigare.

Alkohol kan ofta användas som en stresslösare
Alkohol kan lätt bli en stresslösare under hektiska perioder på jobbet, vilket visat sig bland chefer som upplever hög arbetsbelastning, stort ansvar och stress. (Foto: Pexels)
ANNONS

Stressnivån i chefsrollen

ANNONS

Det är ingen överraskning att chefer upplever hög stress på jobbet. De ansvarar inte bara för sina egna arbetsuppgifter, utan även för organisationens framgång, personalens välmående och de ekonomiska resultaten.

Kombinationen av höga krav, långa arbetsdagar och osäkerhet kring framtiden gör att många chefer känner sig överväldigade.

Denna stress blir särskilt märkbar i situationer där arbetsbördan ökar eller där verksamheten står inför kriser, vilket kan göra alkoholkonsumtion till en frestande förlösare bort från problem.

Alkohol som självmedicinering

Att chefer använder alkohol för att hantera arbetsrelaterad stress är ett växande problem. Många ser alkohol som en enkel väg att varva ner efter en lång och krävande arbetsdag. När stressnivån blir outhärdlig blir dagligt drickande ett sätt att dämpa ångest och fly från utmaningarna.

Den här typen av självmedicinering kan dock snabbt eskalera till ett problematiskt drickande, där alkoholkonsumtion blir ett beteende snarare än punktliga rutiner ett par till tre gånger i veckan.

Det finns många hälsorisker med en sådan konsumtion, eftersom drickandet har en tendens att accelerera, speciellt om man dricker för att dämpa stress. Risken för olika former av cancer ökar, bland annat i lever och njurar. Överdriver drickande kan även leda till depression.

Överkonsumtion av alkohol kan ha långsiktiga effekter
Överkonsumtion av alkohol kan ha långsiktiga effekter på hjärnan och den kognitiva kapaciteten, bland annat påverkas minne och koncentrationsförmåga. (Foto: Pexels)
ANNONS

Arbetskulturens roll i alkoholkonsumtionen

En annan faktor som kan bidra till hög alkoholkonsumtion bland chefer är arbetskulturen. I många företag, särskilt på högre nivåer, är det vanligt att alkohol förekommer i sociala och affärsmässiga sammanhang.

Representation, affärsmiddagar och nätverksmöten inkluderar ofta alkohol, vilket kan skapa en slags självskriven social gemenskap kring drickande.

I en sådan miljö kan alkohol bli en normaliserad del av arbetslivet, vilket gör det svårt att inse när drickandet gått över styr.

Isolering i toppen

Chefer, och särskilt verkställande direktörer, befinner sig ofta i en ensam position där det kan vara svårt att öppet prata om de känslomässiga och mentala påfrestningar som jobbet innebär.

Det finns ett stigma kring att visa sårbarhet, och många chefer känner sig isolerade i sin roll.

Denna isolering kan förstärka behovet av att söka en stresslösare i alkohol, eftersom andra sätt att ventilera stress och oro saknas.

ANNONS

Då det är viktigt: Sök hjälp!

Läs också:

Semesterdrinkens baksida – då ringer larmklockorna

Cancerrisken ökar – trots måttligt drickande

Forskning: Så mycket alkohol kan du dricka 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
E55 Studio

Fastigheter famlar i mörkret – men den här fonden lyser desto starkare

22 nov. 2024
Spela klippet
E55 Studio

Bolagsanalytikern: Därför gick fastighetsbolaget i konkurs

22 nov. 2024
ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men den här fonden lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]