News55

Semesterdrinkens baksida – då ringer larmklockorna

alkohol
Omgivningen påverkas i hög grad negativt av andras drickande, enligt rapporten i artikeln. (Foto: pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 06 aug. 2024Publicerad: 06 aug. 2024

För många hör semester och festande ihop. Alkoholkonsumtionen stiger och ibland spårar det ur. Enligt en ny enkät har hälften av de som svarade upplevt andras drickande negativt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sex av tio (58 procent) uppger att de dricker mer alkohol på sommaren, och för var fjärde (26 procent) är det även vanligare att dricka mer än planerat. Var femte (20 procent) har dessutom druckit på ett sätt så att de ifrågasatt sitt eget drickande, rapporterar IQ.

Sommar, sol och alkohol

Sommar, sol och hav är en klassiker inom ölreklam. Den perfekta miljön för ett härligt liv med alkohol i vänners sällskap. Kombinationen tycks självklar när vi umgås mer med vänner. Alkohol är ett socialt kitt som skapar uppsluppenhet och feststämning.

De flesta kan hantera alkohol i normala mängder medan andra faller bort. Vad som är normalt är diskutabelt, men Socialstyrelsens riktlinjer ska nog betraktas som regelmässiga indikatorer.

ANNONS

När alkohol blir svårhanterlig

Det egna drickandet är en sak, men att hälften av alla som svarade i undersökningen uppgav att de påverkats negativt av andras drickande är anmärkningsvärt.

”För de allra flesta är det inga problem att under en period öka sitt drickande. Men att så pass många har druckit mer än de planerat och på ett sätt som gör att de till och med ifrågasätter sitt eget drickande bör tas på allvar. Att varannan dessutom påverkats negativt av någon annans drickande är oroväckande”, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ.

Då är det dags att söka hjälp

ANNONS

De allra flesta upplever inga större problem om de vill skära ner på alkoholen när semestern är över. Men en del märker att det är svårare än de föreställt sig, och drickandet glider över till vardagar.

”Även om det kan krävas en större ansträngning än man trott klarar de flesta att göra en förändring och minska konsumtionen på egen hand. Men om det inte går ska man inte vara rädd för att söka hjälp” säger Sara Wallhed Finn, psykolog och alkoholforskare.

Alkoholrelaterade skador

Överdrivet av drickande kan ha långsiktiga effekter på hjärnan och dess kognitiva kapacitet. En extra stor påverkan kan inverka på minne, ansiktsigenkänning och en massa andra saker.

Ett annat känt fenomen vid högt alkoholintag över en längre tid är risken att utveckla delirium, vilket kan leda till demens.

3 tips för att bryta alkoholvanor

  1. Funderar du på att trappa ner? Tänk på detta: Vilka är fördelarna med en minskad konsumtion? Vilka är dina drivkrafter?
  2. Sätt upp mål för hur mycket du får dricka.
  3. För dagbok över ditt drickande, skriv ner vid vilka situationer du dricker samt hur mycket.

Stöd och råd

ANNONS

För den som är orolig över sina egna, eller andras alkoholvanor har IQ två tjänster som erbjuder stöd och råd.

  • Alkoholprofilen.se. Ett anonymt test för den som vill veta mer om sina alkoholvanor och hur de påverkar en själv och andra.
  • Alkoholsnacket.se. Fungerar som ett anhörigstöd. Tjänsten guidar användaren till ett första samtal, med konkreta tips på hur man kan lägga upp det.

Läs också:

Minnesluckor på fyllan = permanenta spår på hjärnan

Dottern fick Magnus Uggla att blåsa i alkomätare

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS