Det är många som tar kosttillskott för att de vill förbättra sin hälsa, men enligt en rapport kan flera kosttillskott i stället vara skadliga.
Mest läst i kategorin
En rapport som släpptes i juni menar att flera substanser som finns i populära växtbaserade kosttillskott är så farliga att de kan förbjudas, det rapporterade Svenska dagbladet i oktober.
Rapporten har gjorts av Heads of food safety agencies, HoA, en grupp personer som bland annat kommer från flera EU-länders livsmedelssäkerhetsmyndigheter.
Rapporten ska ge ett underlag som underlättar reglering av ämnen som kan utgöra hälsorisker så att det blir säkrare att använda kosttillskott.
Skadliga ämnen
Ämnen som enligt rapporten kan vara skadliga är bland annat indisk ginseng, äkta johannesört och kurkumin, som finns i gurkmeja, skriver Aftonbladet.
Kurkumin kan enligt HoA skada levern och interagera med läkemedel.
Kanel innehåller kumarin och det kan också skada levern, men för det finns det rekommendationer från Livsmedelsverket om, som säger att man bör äta högst en tesked om dagen.
“När det gäller indisk ginseng baserar de sin rapport på resultat som har studerat bladen och inte roten. Det är fem tillskott i rapporten som känns relevanta för Sverige”, säger Mats Nilsson till Aftonbladet.
Han är vd för Svensk egenvård som representerar 80 av de företag i Sverige som säljer kosttillskott och säger vidare att det är viktigt att undersökningar håller hög vetenskaplig standard, men att den danska rapporten om indisk ginseng inte gör det.
Senaste nytt
Kosttillskott i Sverige
Fem kosttillskott som rapporten varnar för och som finns i Sverige är enligt SvD förutom kurkumin, indisk ginseng (även kallad aschwagandha) även kumarin, eteriska oljor och piperin.
Vissa eteriska oljor med 1,8 cienol kan enligt HoA skada nervsystemet, tea tree-olja anses kunna skada våra könsceller och methyleugenol kan skada gener.
Piperin, som bland annat finns i svartpeppar finns även i en del kosttillskott och kan enligt HoA påverka våra kolesterolnivåer och förstärka andra ämnen i kosttillskott.
Välkomnar gemensamt regelverk
Frode Slinde, dietist och näringsfysiolog vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet säger att den typen av kosttillskott kan ge exempelvis barn och äldre allvarliga konsekvenser om de tas i stora doser.
Han menar att en balanserad kost täcker de flesta behov men att exempelvis vegetarianer samt gravida eller menstruerande kvinnor kan behöva tillskott av vissa näringsämnen.
Frode Slinde tycker att det borde finnas ett gemensamt regelverk för olika kosttillskott och för hur de ska användas.
“När det gäller vitaminer och mineraler finns mycket kunskap och redan här finns rekommendationer på hur de ska användas från Livsmedelsverket”, säger han till Aftonbladet.
Enligt Mats Nilsson välkomnar även Svensk egenvård ett gemensamt regelverk som han menar skulle göra det enklare för myndigheter och vara bra för konsumenter.
Tre vanliga myter om kosttillskott
USA:s bästa kosttillskottsexpert delar med sig av tre vanliga myter om kosttillskott som ibland hindrar människor från att ta dem på rätt sätt.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.