News55

Så bra – och dåligt – är det att sörpla kaffe

Kaffe
En studie som publicerades av Journal of Clinical Sleep Medicine hävdade att koffein hindrar en god natts sömn vid sent intag på dagen, eller på kvällen. (Foto: pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 13 aug. 2024Publicerad: 12 aug. 2024

Många studier har försökt utröna vilka effekter som drickandet av kaffe har på vår hälsa. Meningarna faller isär och det kan därför vara svårt att veta vad som gäller. Här är för- och nackdelarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns en och samma regel som gäller för alla substanser som anses bra för vår hälsa: Lagom doser är bäst. Överdriven konsumtion av något kan i stället få motsatt effekt. Här är lite fakta som kring kaffeförbrukning, rapporterar StarsInsider.

Koffein: En antidepressiv och uppiggande substans

Koffein påverkar våra adenosin-receptorer som inverkar på känslor av nöjdhet, ofta refererade till som kroppens belöningssystem. Det kan vara förklaringen till att du känner dig helt nöjd först när du druckit en kopp kaffe efter en måltid.

Koffein hindrar neurotransmittorn GABA, som fungerar som ett naturligt lugnande medel. Det är ett av koffeinets främsta verkningar, vilket gör att man känner sig piggare efter en kopp kaffe.

En studie som publicerades av Journal of Clinical Sleep Medicine hävdade att koffein hindrar en god natts sömn vid intag sent på dagen, eller på kvällstid. Är man dessutom stressad är det bäst att undvika koffein helt och hållet.

Att inte dricka kaffe kan öka risken för hjärt-och kärlsjukdomar
Att inte dricka kaffe kan öka risken för hjärt-och kärlsjukdomar, då kaffe innehåller mycket polyfenoler, naturliga antioxidanter. (Foto: Pexels)
ANNONS

Olika egenskaper vi inte tänker på

Koffeinet stimulerar magsyreproduktionen och aktiviteten i tjocktarmen, vilket påverkar metabolismen. Man kan exempelvis få ont i magen av att dricka för mycket kaffe.

ANNONS

Har du lagt märke till att du kissar mer när du dricker kaffe? Som blodkärlsvidgare i njurarna stimulerar koffeinet produktion av urinsekretion, vilket gör att man kissar oftare. Det betyder att njurarna jobbar i ett högre tryck.

En studie från Lunds universitet pekade på att koffein kan förändra östrogennivåerna hos kvinnor, vilket kan minska bröststorleken, men det krävs betydligt mer forskning för att fastställa denna teori.

Hjärt-och kärlsjukdomar

Att inte dricka kaffe kan öka risken för hjärt-och kärlsjukdomar, då kaffe innehåller mycket polyfenoler, naturliga antioxidanter.

Gemensamt för antioxidanter är att de förhindrar bildning och skadeverkan av reaktiva ämnen, så kallade fria radikaler. Fria radikaler används bland annat av antikroppar till att döda bakterier och celler.

En undersökning från Harvard University drog slutsatsen att kaffe minskar risken för typ 2-diabetes. En av förklaringarna är att koffeinet ökar insulinkänsligheten med minskade glukosnivåer i blodet som följd. Att dricka för mycket kaffe kan dock öka kortisol, kroppens stresshormon, vilket ofta kopplats till viktökning och då motverkar insulinkänsligheten.

Träningslusten

Koffeinets energetiska effekt är en av orsakerna till att många gym serverar kaffe kostnadsfritt: Just för att det triggar i gång lusten till kroppslig träning.

ANNONS

Koffeinbaserade drycker har således blivit lite av en energidryck, och detta med rätta.

Läs också:

Bästa tiden att dricka kaffe

Hur ska du dricka ditt kaffe? Forskare oense

Branschexperterna varnar: Snart kan kaffe kan bli en lyxvara

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS