News55

Bästa tiden att dricka kaffe

En man dricker kaffe
Enligt experter finns det faktiskt en bästa tid för att dricka kaffe och det är inte direkt efter att du har vaknat. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 juni 2024Publicerad: 28 juni 2024

Det första många av oss gör när vi stigit upp är att dricka en kopp kaffe, men det är tydligen inte den bästa tiden för morgonkaffet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige är ett av de länder där det dricks mest kaffe, vi dricker i genomsnitt 7,6 kilo kaffe per person och år, alltså cirka 2,5 koppar per dag, vilket ger oss en tredjeplats i världen i kaffekonsumtion per skalle.

Enligt ett pressmeddelande genererade den globala kaffemarknaden år 2023 en omsättning på hela 88,3 miljarder dollar, cirka 941,4 miljarder kronor i dagens penningvärde.

En del av oss känner att vi måste få i oss kaffe innan dagens göromål påbörjas, medan andra väntar tills de fått i sig lite mat. Man kan fråga sig vilket som är bäst.

Bästa tiden

Enligt neuroforskaren Andrew Huberman kan det verkligen finnas en bästa tid för att dricka kaffe, det rapporterar Fortune.

För att “optimera fysisk och mental prestation” uppmuntrar han oss att skjuta upp morgonkaffet med en och en halv till två timmar efter att vi vaknat. 

Kemikalien adenosin, som får människor att känna sig trötta och mindre pigga, byggs enligt honom upp efter att vi vaknar. 

Därför är det mer effektivt att dricka koffein, som blockerar adenosinet, lite senare på morgonen, det kommer hjälpa oss att hålla oss alerta längre in på eftermiddagen. 

ANNONS

Verkningstiden

Det tar i genomsnitt cirka 30 minuter till en timme för koffeinet i en kopp kaffe att verka. Hur lång tid det tar beror på vår genetik och om vi har ätit något innan vi dricker kaffet. 

En del känner av koffeinets effekter redan efter 10 till 15 minuter, men för andra kan det ta ett par timmar.

Tara Schmidt, registrerad dietist på Mayo Clinic Diet i Minnesota, USA, säger att en del mämnniskor inte kan fungera utan sitt kaffe, medan andra inte mår bra av att dricka det på fastande mage.

Trots att vi alla är olika säger dock experter, enligt Cleveland Clinic i Ohio, USA, att den bästa tiden att dricka kaffe kan vara mellan klockan 09:30 och 11:00. 

Varför älskar vissa av oss kaffe?

Kaffe – drycken älskad av så många människor världen över. Men vissa älskar den rostade drycken lite extra mycket, något som kan bero på deras DNA.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS