News55

Så enkelt blir du av med massor av onödiga kilon (även om de inte nödvändigtvis sitter på kroppen)

Artikelbild
STOCKHOLM 20081203 - En kvinna kliver upp på en våg
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 05 juni 2016

Igår sa jag farväl ...

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

… farväl till mitt gamla liv.

I dag börjar ett nytt, ett liv utan travar med sparade kostråd, dietplaner, bantningstips. Insprängda mellan recepten sinnrikt utformade träningsprogram för den av naturen late, planer för hur promenadmängden lämpligen trappas upp och tips om olika motionsformer, nya och enkla och smarta redskap som (om de kommer till användning) garanterat ger en friskare, spänstigare och snyggare kropp.

      LÄS MER: 71-åringen som både löper och modellar

Nu är det borta alltihop. Och jag känner mig flera kilo lättare, för kilovis med papper var det i de där högarna.

Varför har jag inte gjort slag i saken för länge sedan? Jag blir svaret skyldig.

För i själva verket är det så att efter decennier med ett antal onödiga kilon på kroppen är det inte brist på kunskaper om kalorier och balansen mellan proteiner och fetter som är problemet. Jag kan alltihop, skulle förmodligen kunna hålla riktigt bra och initierade föreläsningar om kosthåll och basträning. Motionerat har jag också gjort, om än oregelbundet på senare år, men i alla fall … Har man i åratal läst alla dessa artiklar med råd och tips för ett bättre och smalare liv är det omöjligt att inte snappa upp grunderna och lägga dem på minnet. Där blir de liggande. Oanvända.

      LÄS MER: Hon har hälsorecepten för 60-plussarna

Misstänker att jag är i gott sällskap.

ANNONS

Mysteriet är ett helt annat: hur är det möjligt att massmedier kan producera så mycket likartat material – och få det att fungera, få oss att köpa, läsa och (hm) spara? Och jag är långt ifrån den första som undrar! Men så här ser det ju ut:

Direkt efter jul överträffar tidningar och livsstilsprogram varandra. Nu gäller det att göra sig av med doppet i grytan, syltorna, Aladdin-bitarna, de onödigt många sillarna och kanske en och annan nubbe. Men snart är påsken här och visst, en frestelse gör skäl för namnet, en helgtårta sitter som en smäck, tillsammans med lite vackra snittar. Att vi äter gör-det-själv-påskgodis är ju alldeles självklart! Månaden därpå satsas på en hälsosam vår. Mer grönt på tallriken, köp aldrig mer ett vitt bröd, ät bara fullkornsprodukter och sås är inget man använder sig av mer än någon enda gång om året … Beachen och bikinin väntar.

      LÄS MER: Allt fler svenska pensionärer flyr till värmen

Lagom till midsommar, med kaffe i bersån eller på altanen, dyker kakrecepten upp. Och en maffig tårta passar ju igen. I sommarvärmen kan den naturligtvis varieras med hemgjord glass, stinn av äggulor och grädde. Receptet finns med!

Det kan hända att den där baddräkten får vänta ett tag till, även om nu en ståuppkomiker och kändis som Karin Adelsköld gått i bräschen och förklarat att allt som behövs för en bikinikropp är 1). en kropp 2). en bikini.

Men där är vi nog trots allt inte riktigt än. Alltså köper vi nya tidningar med bantningstips och förföriska bilder på blankt papper, river ur sidorna och lägger i en hög för framtida behov. För att någon vecka senare fastna för det där glassreceptet, som också hamnar i sparhögen under den kalorisnåla lasagnen och en fettfri fiskrätt. Och så där rullar det på, år efter år.

      LÄS MER: När är en nyhet en nyhet i dagens medielandskap?

Hur jag än vrider och vänder på saken kommer jag bara fram till, att de enda som mår bättre av de här publiceringarna, det är mediahusen och, några ångerfulla veckor efter nyår, gymföretagen.

ANNONS

Vi som köper, läser och “lär”, vi är oftast obotliga syndare. Människor som gärna skulle vilja, men inte går i mål. Människor som vet att vi blir lurade men tydligen accepterar det.

Fast den här gången är min viktminskning ett faktum. Även om den bara består av papper.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS