News55

Så farligt är det att fasta på juice-drycker

Artikelbild
Extremdieter där man endast dricker frukt- och grönsaksjuicer i flera dagar har blivit populära detoxkurer – trots hälsoriskerna. (Foto: Henrik Montgomery/Scanpix/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 10 sep. 2024Publicerad: 12 sep. 2024

Många extremdieter lovar snabba hälsoeffekter, men flera detoxmetoder kan snarare orsaka skada än nytta för kroppen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En slank och sund kropp är önskvärt för många, men vägen dit kan variera, beroende på vilka målsättningar man har och under vilken tidsfrist. Vill man få en varaktig viktnedgång är det bäst att planera långiktigt i stället för att hetsbanta.

Så farligt är juicefasta

Extremdieter där man endast dricker frukt- och grönsaksjuicer i flera dagar har blivit en populära detoxkurer. Det kan leda till snabbare viktminskning, men också medföra negativa hälsoeffekter.

Viktiga näringsämnen kan gå förlorade, speciellt proteiner och fetter som är livsviktigt och det kan leda till lågt blodsocker och näringsbrist, rapporterar Starsinsider.

Tarmfloran kan också rubbas, vilket påverkar matsmältningen och hälsan på lång sikt. Forskning visar att viktminskningen ofta blir tillfällig och att kroppen snabbt återtar förlorad kroppsvikt. Dessa dieter kan bli en kamp mot vikten som pågår livet ut i ett ständigt jojo-bantande. Att kastas mellan så olika tillstånd sliter också på kroppen.

Studier har dessutom visat att dietdrycker är dåliga för hälsan, vilket News 55 skrivit om tidigare.

Oprah Winfrey jojo-bantade under många år när hon experimenterade med olika dieter, ett stigma som amerikanska tv-tittare kunde följa, vilket News 55 skrivit om tidigare.

Juicedieter kan bli en kamp mot vikten
Juicedieter kan bli en kamp mot vikten som pågår livet ut i ett ständigt jojo-bantande. Det sliter på kroppen. (Foto: Pexels)
ANNONS
ANNONS

Stora risker med tarmsköljning

Tarmreningar som involverar lavemang eller andra metoder kan tillfälligt hjälpa till att befria kroppen från slaggprodukter, men riskerna är större än fördelarna.

Så här går det till: En tub förs in i anus och ungefär 20 liter vatten pumpas in i tjocktarmen för att rensa ut avföring som fastnat, och andra slaggprodukter med målet att allt orent ska komma ut.

“Då ligger man med fötterna här, och så för jag in en pip i anus. Sedan sätter jag på avslappningsmusik och så ligger man här i ungefär en timmes tid och jobbar med vattnet” berättar Katy Liljefors för Sveriges Radio.

Processen som kan orsaka magkramper och illamående är dock inte riskfri:

“Det finns många risker med tarmsköljning. De omedelbara riskerna om man använder vatten är att man drar ut elektrolyter, alltså salter, ur kroppen. Man kan få lågt kaliumvärde vilket i sig är skadligt för det kan påverka hjärtats funktion” berättar Greger Lindberg för SR.

Tarmfloran är avgörande för immunförsvaret och matsmältningen, och dess rubbning kan leda till långvariga hälsoproblem som IBS och andra matsmältningsbesvär.

Detoxkurer för att hjälpa levern att rena kroppen från toxiner är egentligen ingenting att rekommendera.
Detoxkurer för att hjälpa levern att rena kroppen från toxiner är egentligen ingenting att rekommendera. Det är snarare bättra att använda anti-inflammatoriska livsmedel såsom vitlök och gurkmeja i maten. (Foto: Pexels)
ANNONS

Leverrening belastar kroppen

Leverdetox har också blivit ganska vanligt i syftet att stärka kroppens naturliga avgiftningsprocesser. Dessa kurer som ofta innebär extrema kostförändringar är ofta överdrivna och onödiga.

Levern, tillsammans med njurarna, bildar kroppens eget immun- och reningssystem mot toxiner, och att försöka “hjälpa” den processen genom extrema dieter kan snarare skapa rubbningar och orsaka skada.

Läkare förespråkar främst allsidig kost för att få i sig allt kroppen behöver, bland annat 0,83 gram proteiner per kilo kroppsvikt dagligen.

Det finns livsmedel som är speciellt bra för levern, och som man helt riskfritt kan inkludera i matlagning; bland annat vitlök, gurkmeja, citrusfrukter, avokado, rödbetor, broccoli och valnötter, enligt SVD.

Läs också:

Oprah Winfrey: Det är dags att sluta skämmas

Värst för hälsan: Dietdrycker och processat kött

ANNONS

Kosten du ska äta för att maxa din hälsa

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS